První stříbro pro Česko! Klidně bych si prokousl tváře, směje se kajakář Dostál

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český obr se plíživě sunul vpřed, chvíli dokonce útočil na olympijské zlato. V samotném závěru však kajakáře Josefa Dostála předstihl výborným finišem Španěl Walz. Stříbrnou medaili i tak český reprezentant bouřlivě oslavoval. O zlato překvapivě bojovali kajakáři v sedmé a osmé dráze. Třetí skončil Rus Anoškin.

„Bylo to až na krev. Říkal jsem, že do toho dám všechno a v posledních 250 metrech tváře hodně trpěly. V cíli jsem plival krev. Dnes jsem se vydal asi nejvíc, co jsem kdy závodil,“ líčil stříbrný Čech. „Na konci jsem si říkal, že toto je ta chvíle, kvůli které jsme měli tolik těžkých tréninků, po kterých jsem několikrát i zvracel.“

V těžkých chvílích si Dostál pomáhá nezvyklým „rituálem“. „Koušu se do tváří. Dost často se mi stává, že mám v puse krvavé podlitiny,“ vyprávěl Dostál a před finálovým bojem byl odhodlaný: „Na olympiádě si ty tváře klidně prokousnu.“

Dostál neměl pro finále kajakářů favorita. „Finále se pojede od znovu. První den moc věcí neukázal. Jen to, že nejsou favoriti a může překvapit někdo nový,“ říkal. „Zkusím všechno dát za hlavu a vypálit do nového dne."

Českého reprezentanta překvapily dvě jízdy v rozmezí hodiny a půl. „Na to není nikdo zvyklý,“ povídal. Kvůli náročnému programu se šel po rozjížďce trochu vyběhat po molu. „Jenže organizátoři mi říkali, ať toho nechám, že dělám vlny dalšímu závodu," smál se.

Rozjížďku Dostál vyhrál, v semifinále dojel čtvrtý. „Já to rád dělám napínavé," vtipkoval. V průběhu semifinále ale dobře naladěný nebyl. „Napadalo mě, že nepostoupím. Fakt, měl jsem dost trudné myšlenky. Říkal jsem si: Teď, nebo nikdy," vyprávěl. Nakonec však do finále proklouzl.

Foto: Getty Images

líbil se ti článek?