První medaile! Kajakář Prskavec vylovil z brazilských peřejí olympijský bronz

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V cíli nešťastně rozhodil rukama, oči se mu zaleskly. Jeho čistý čas byl jako z říše snů a katapultoval by ho k olympijskému zlatu. Připravil ho ale o něj šťouch na brance číslo 13. V tu chvíli byl Jiří Prskavec třetí, jenže svou jízdu na brazilském kanále White Water měl před sebou ještě jeden muž. Mladičký Slovák Grigar mohl českého kajakáře z bronzového stupínku sesadit. Prskavec nakonec bronz uhájil a vybojoval pro českou výpravu první cenný kov. Radostné emoce mohly propuknout naplno.

Ještě nevěděl, jestli se do olympijského Ria vůbec probojuje a už si na svém autě vozil nápis: „Rio, už jedu.“ Tak moc Prskavec věřil, že se na olympijské hry probojuje, že si tuhle troufalost dovolil. Teď ale může slavit.

Na své první olympiádě si počínal jako ostřílený mazák. Ve finálové jízdě se nešetřil. „Věděl jsem, že další časy jsou výborný a musím jet fakt hustě. To se mi docela povedlo a nakonec jsem třetí,“ zářil s velkou úlevou první český medailista na hrách v Riu. „Škoda toho ťuku, byl jsem o vteřinu a půl nejlepší. Ale podařilo se mi to ustál a to pak znamenalo hrozně moc,“ líčil Prskavec.

Třiadvacetiletý český kajakář musel čekat na jízdu nejrychlejšího muže semifinále - Slováka Jakuba Grigara. I on se neohroženě vrhl do peřejí a na mezičasech atakoval zlatou medaili. Jenže v závěru také zavadil o jednu z posledních branek.

Táta brečel

Prskavec už věděl – bronz je jeho! „Kubovi jsem docela věřil, je to kamarád a přál bych mu medaili,“ nechal se slyšet na adresu Grigara a se smíchem dodal: „Na druhou stranu si myslím, že je ještě mladý a může si počkat,“ dodal.

Smutek byl rázem pryč, Prskavec se mohl vzápětí radovat se svým otcem a trenérem Jiřím Prskavcem starším. „Když jsem viděl, jak za mnou táta přiběhl do cíle...On to prožíval fakt hodně a tohle je taková odměna pro nás oba. Je nádherný, že vezeme domů medaili,“ vykládal bronzový medailista. „Táta mi nic neříkal, on brečel a říkal nesmyslný slova.“

Z olympijského bronzu, který váží půl kilogramu, je nadšený. „Chtěl jsem tady hlavně medaili,“ vysvětlil. „A tohle je pěkně těžká frajerka. Asi nejtěžší medaile, co jsem kdy měl.“

FOTO: ©Getty Images 2016

líbil se ti článek?