Pchjongčchang 2018: maskotem her bude bílý tygr Soohorang

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ačkoliv sportovní svět se teprve blíží k letošním olympijským hrám v Riu, do nichž zbývá už jen 63 dnů, v Jižní Koreji se již připravují na zimu 2018. Právě v té se bude na všech sportovištích v Pchjongčchangu prohánět bílý tygr a uslyší na jméno Soohorang.

Maskota ZOH 2018 vybíral organizační výbor s důrazem na korejskou mytologii a kulturu. Tygr je velmi známou postavou tamních lidových pohádek jako symbol důvěry, síly a ochrany. Též je vnímán jako strážce země a jejích obyvatel. Bílá barva maskota pak má evokovat sníh a led, na nichž se odehraje velká část soutěží.

Jméno Soohorang má také význam. Sooho, korejské slovo pro ochranu, vybízí k ochraně nejen sportovců, ale i diváků a ostatních účastníků her. Rang zase pochází z korejského slova Ho-Rang-i, což znamená tygr. Rang se objevuje také v Jeongseon Arirang, tradiční lidové hudbě v provincii Gangwon, kde se nachází Pchjongčchang.

Švédka Gunilla Lindbergová, předseda koordinační komise MOV pro ZOH 2018 řekla: „Je to krásné zvíře, silně spojené s korejskou kulturou. To také symbolizuje úzkou souvislost mezi ZOH a přírodním prostředím. Jsem si jistá, že maskot bude velmi oblíbený u Korejců i lidí na celém světě."

líbil se ti článek?