Po klikujícím autobuse přicházejí Zátopkovy nohy. Umělecká instalace spojí Rio, Lipno a Prahu

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Před čtyřmi lety se na olympijských hrách v Londýně stal symbolem Českého domu červený klikující autobus. Také pro olympijský rok 2016 připravil jeho autor David Černý uměleckou instalaci, která však letos propojí hned tři místa. Sto párů nohou Emila Zátopka v pohybu se rozdělí mezi dějiště her Rio de Janeiro a mezi Lipno a Prahu, která budou centry pro české fanoušky.

„Každé olympijské hry se snažíme propojovat umění se sportem a zábavou. David Černý opět přišel s originálním nápadem, který se skvěle hodí k tomu, aby byl spojovacím prvkem mezi Olympijským parkem Rio-Lipno, Českým domem v Riu a Fan Zone v Quadriu,“ řekl architekt Petr Kolář, spoluautor instalace.

Emil Zátopek provází Český olympijský tým celým olympijským rokem – zejména v podobě stylizované postavičky, která je motivem olympijské kolekce. Zátopkovu nezdolnost vyjádřenou heslem „Nemůžeš? Přidej!“ připomínají i nohy z dílny Davida Černého. Ve Fan Zone v pražském Quadriu se neustále pohybují, přitom visí ze stropu, který pokrývá atletická dráha. Ta přesně kopíruje dráhu na podlaze.

„Nápad s dráhou vznikl po debatě s Davidem Černým. Aby nohy někde běžely, udělali jsme běžeckou dráhu. Ta asociuje sport a zároveň vytváří humornou grotesku,“ dodal Petr Kolář, autor tohoto interiérového prvku umělecké instalace.

Zatímco v Londýně byl velkou atrakcí červený doubledecker, který se vzpíral na svalnatých pažích a chrčel námahou, letos pro Prahu, Rio a Lipno vznikne celkem sto párů nohou v tělové barvě v trenkách a s těžkými botami. Nohy se pohybují díky motorkům, které jinak rozhýbávají stěrače vozů Škoda.

„Zatímco pro Londýn a Soči jsme my vycházeli z děl slavných malířů Františka Kupky a Alfonse Muchy, letos je Emil Zátopek tvůrčím podnětem pro umělce z různých oborů. Jsem rád, že inspiroval i taková jména, jako jsou David Ondříček nebo právě David Černý,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Klikující autobus v Londýně měl obrovský úspěch i v mezinárodním měřítku. Věřím, že i letos díky další instalaci Davida Černého ukážeme, že sport je pro umělce výbornou inspirací.“

Vedle životopisu od Pavla Kosatíka, který bude dostupný také jako audiokniha, vznikl komiks z dílny Jana Nováka a Jaromíra 99 (Jaromíra Švejdíka). Režisér David Ondříček připravuje dokument a film o čtyřnásobném olympijském vítězi. Grafickou podobu stylizované postavičky běžecké legendy, která je hlavním motivem českého týmu nejen na olympijském oblečení, vytvořil akademický malíř Milan Jaroš.

líbil se ti článek?