První ročník golfového turnaj přilákal sportovce i legendy. ČOV z něj chce udělat tradici

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český olympijský výbor uspořádal ve středu na počest návratu golfu do olympijského programu první ročník turnaje pro sportovce a partnery. Akce se konala v golfresortu Albatross nedaleko od Prahy a zúčastnilo se jí přes 40 hráčů.

„Jsem rád, že jsme založili tradici. Chceme, aby měl turnaj v příštích letech pokračování a připomínal atmosféru, která na golfu panuje. Aktivně si tím také připomínáme, že stojí za to si golf vyzkoušet, případně pravidelně hrát,“ uvedl Petr Graclík, generální sekretář ČOV.

Turnaj moderoval komentátor golfu na České televizi Jaromír Bosák, jenž se také aktivně zúčastnil jako hráč. Vedle něj se na odpalištích představili bývalí i současní sportovci, trenéři či funkcionáři – atlet Jan Železný, skirkosař Tomáš Kraus, hokejista Milan Hnilička, basketbalistka Michaela Uhrová nebo atletka Jitka Bartoničková.

Při dopoledním zahájení si vzal slovo prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš a krátký videopozdrav poslala účastníkům nejlepší česká golfistka Klára Spilková, která by měla reprezentovat Českou republiku na srpnových hrách v Rio de Janeiru.

Mimochodem, golf se pod pět kruhů vrací po dlouhých 112 letech. „Je to sport nejen o dovednostech a mentální připravenosti, ale zároveň budí u lidí vlastnosti fair-play,“ řekl Graclík.

V golfresortu Albatross, jednom z nejlepších areálů v republice a hřišti pro srpnový turnaj Europen Tour, se bojovalo v rámci mezinárodních pravidel (více ZDE) podle hendikepů ve třech výkonnostních kategoriích (muži i ženy dohromady).

Tu „nejsilnější“ (HCP 0-15) vyhrál Otakar Černý, potlesk sálu sklidil za vítězství i Jan Železný (15,1 – 24) a Petr Stehlík (24,1 – 54).

Předseda ČOV Jiří Kejval spolu s prezidentem golfového klubu Jiřím Šimáněm také předali cenu výherci dovednostní golfové soutěže, jež se konala po turnaji, a její výtěžek šel na Českou olympijskou nadaci. Vybralo se celkem osm tisíc korun.

„Je skvělé, kolik se tu sešlo sportovců i našich partnerů. Ale do budoucna chceme to číslo ještě rozšířit. Akci jsme začali organizovat později, hodně sportovců se nám vzhledem k blížící se olympiádě omluvilo. Věřím, že pro příští roky najdeme termín, který napevno zakotvíme do kalendářů,“ doplnil Graclík.

Kaňkou bylo chladnější počasí

Samotní účastníci si pochvalovali špičkové zázemí i kvalitu hřišť, jen počasí mohlo akci přát o něco víc. „Nepršelo, což je paráda. Akorát škoda, že slunce vysvitlo až teď,“ říkal v pozdním odpoledni na venkovní terase skokan na lyžích Jan Matura, jenž zrovna přes mobil hledal výsledky. „Třetí ve své kategorii, to není špatné.“

To Milan Hnilička jen kroutil hlavou a smál se: „Bída, forma mi moc nevyšla.“ Dvojitou radost naopak prožíval bývalý oštěpař Jan Železný: připomínal si 20 let od svého rekordního hodu a ještě převzal jednu z cen pro vítěze. Ale úsměv pro fotografa dlouho schovával. „No jo, asi už jsem si odvykl!“

líbil se ti článek?