Aktuální problémy vs. trvalé hodnoty. Zástupci Národních olympijských akademií řešili posun olympijských ideálů

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V první polovině května uspořádala Mezinárodní olympijská akademie ve svém sídle ve Staré Olympii již 13. zasedání zástupců národních olympijských akademií a národních olympijských výborů, jehož hlavním tématem byla „Olympijská výchova jako nástroj vývoje a udržitelnosti“. Českou republiku na týdenním jednání zastupovali prof. Jan Hájek z České olympijské akademie a místopředseda ČOV František Kolář.

Po uctění památky obnovitele olympijských her Pierre de Coubertina u stély s jeho srdcem a návštěvě areálu antických olympijských her a místního Archeologického muzea se další program nesl v tradiční formě: přednášky s diskusemi byly provázeny workshopy ve skupinách a prezentacemi jednotlivých národních olympijských akademií.

S hlavními referáty vystoupili lektoři z Norska, Japonska, Indie, Brazílie, Kypru, Dánska, Tanzánie a domácího Řecka. Přínosnější než samotný seminář se jevily diskuse ve skupinách, jež se pokoušely definovat, co jsou olympijské hodnoty a čím se liší od universálních. V nich i v pozdějších prezentacích se zřetelně projevila rozdílnost pohledů v různých koutech světa. „Zejména z Afriky se ozývaly hlasy, že důležitější pro tamní společnosti je boj proti chudobě nebo AIDS než proklamování olympijských ideálů. Setkání přesto splnilo svůj účel, podobně jako olympijské hry spojilo reprezentanty všech kontinentů a přidalo další kámen k celosvětové spolupráci,“ shrnul František Kolář.

líbil se ti článek?