Duální kariéra i boj proti dopingu. V Bruselu jednali sportovci včetně Vernera

Duální kariéra
Duální kariéra
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

​V Bruselu se uskutečnil seminář pořádaný EOC EU Office pro zástupce komisí sportovců, kterého se vedle předsedů Mezinárodního a Evropského olympijského výboru zúčastnili i členové jednotlivých zemí včetně českého krasobruslaře Tomáše Vernera. Hlavními body jednání byly duální kariéra a efektivní boj proti dopingu.

„Tato dvě na první pohled vzdálená témata jdou v ruce s myšlenkou podpory rozvoje sportu. Duální kariéra dává sportovcům vyhlídku na život po ukončení sportovní kariéry, a tím sport jako takový činí atraktivnějším. Díky efektivnímu boji proti dopingu je sport více důvěryhodný,“ vysvětloval Verner.

Bývalý krasobruslař, jenž spolupracuje s Českým olympijským výborem, s kolegy v bruselském sídle EU probíral možnosti zavedení statutu pro sportovce v občanském či obchodním zákoníku.

„Sportovec by tak měl mít nárok na jistou rentu z období, kdy vykonával reprezentační činnost a sport byl jeho hlavní náplní. V některých členských státech je povinnost odpracovat 45 let, aby měl občas nárok na důchod. Tato podmínka se jeví jako nereálná v případě, že sportovec sportuje třeba do 35 let, hned po konci kariéry by musel nastoupit do pracovního poměru a setrvat v něm až do svých 80 let. V každé členské zemi je to individuální, ale například Francie už statut sportovce prosadila,“ míní Verner.

Jako problém však vidí komunikaci mezi sportovci a sportovními svazy v jednotlivých zemích. Z obou stran prý sdílení informací vázne, tím pádem kulhají také jednání a řešení případných nedostatků.

„Je potřeba nastavit komunikační kanál, který by efektivně a v reálném čase sdílel názory a návrhy sportovců i sportovních svazů či výborů. Bez názoru sportovců může komise sportovců jen velmi obtížně zastupovat jejich zájmy,“ říká Verner.

Ovšem potěšilo jej, že se jako člen komise shodl se svými kolegy na základních principech fungování celého orgánu. „Chtěli bychom reprezentovat opravdové potřeby a názory sportovců, kteří svou činností vytváří náplň celého sportovního prostředí. Jedná se tedy o sportovce, jejich výkony, podmínky, ve kterých sportují, a jejich vlastní příběhy.“

líbil se ti článek?