Zdravotní rizika v Riu a doping, to byla hlavní témata symposia

Rio 2016
Rio 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Blížící se olympijské hry v Riu a potíže, s nimiž se v přípravě i na hrách musí ze zdravotního hlediska vypořádat česká výprava, patřily k hlavním tématům letošního symposia sportovní medicíny v Dříteči. Mezi čestnými hosty byl i předseda Lékařské komise Evropských olympijských výborů a dvojnásobný olympijský medailista Klaus Steinbach.

Již 4. ročník Symposia sportovní medicíny a dalších věd ve vrcholovém sportu pod záštitou Českého olympijského výboru zahájil ve čtvrtek dopoledne předseda ČOV Jiří Kejval. Celá akce trvala tři dny a byla organizována ve spolupráci s Centrem pohybové medicíny, profesním sdružením Medicínský tým české sportovní reprezentace, Centrem zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace, Univerzitou Palackého v Olomouci a centrem Sportklinik

„Taková setkání jsou velmi důležitá pro všechny, kteří se věnují sportovní medicíně. Jejich práce je pro sportovce zásadní, přitom se prakticky pohybují v legislativním vakuu. Na to je potřeba neustále poukazovat a je nutné to změnit,“ uvedl Jiří Kejval.

Velkou pozornost poutaly příspěvky věnované zdravotním rizikům spojeným s OH v Riu. Ty se věnovaly například prevenci před běžnými cestovatelskými chorobami nebo jet legu, nejnovější informace o viru zika přinesl ředitel FN Hradec Králové, epidemiolog Roman Prymula.

„Bylo skvělé slyšet nejnovější informace o viru zika od takového odborníka, jakým je profesor Prymula. Všechny příspěvky, které se věnovaly hrám v Riu, pro nás byly velmi cenné,“ uvedl šéf české výpravy v Riu a sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

„Nejcennější podle mne je, že jde o multidisciplinární akci. Jsou tu zástupci celé škály oborů, které se vrcholového sportu týkají, tedy nejen lékaři, ale i fyzioterapeuté, farmakologové, výživoví odborníci, psychologové. Mluví se tu ale i o dopingu, prevenci zranění a tréninkových metodách,“ uvedl jeden z organizátorů a šéflékař výpravy Českého olympijského týmu do Ria Jiří Neumann.

S aktuálními příspěvky o dopingu a zakázané látce meldoniu vystoupil například Klaus Steinbach a člen České antidopingové agentury Michal Polák, profesor Pavel Kolář zase vysvětloval principy lokomočních funkcí ve sportu. Mezi další témata patřil třeba boj s bolestmi zad nebo sportovní úrazy dětí.

„Symposium v Dříteči je největší fórum, kde se setkávají odborníci zabývající péčí o vrcholové sportovce, ale také třeba sportovci a trenéři. Mají zde možnost se seznámit s novými trendy a postupy nejen u nás, ale i v zahraničí. Pro obor sportovní medicíny je to neocenitelná akce,“ zhodnotil akci jeden z organizátorů Jaroslav Větvička. Význam a úroveň akce podle něj dokládá právě účast předsedy LK EOV Klause Steinbacha.

líbil se ti článek?