Českým mistrem v curlingu je Sokol Liboc. Nyní se pere o olympijské body ve Švédsku

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tituly mistrů České republiky v curlingu v letošním roce patří v kategoriích žen i mužů Sokolu Liboc. Mezi ženami potvrdil svou dominanci tým vedený Annou Kubeškovou, který na posledním mistrovství Evropy vybojoval pro český curling zpátky účast v elitní A skupině. Na MČR zaznamenal sedm výher v řadě včetně finálového duelu. Stejný počet vítězství nasbírali také muži ve složení Karel Kubeška (skip), Jiří Candra, Martin Jurík a David Jirounek.

V úplném závěru druhého finálového zápasu se zranil kapitán týmu, kterého musela na urgentní ošetření odvézt rychlá záchranná služba, proto dohrávali libočtí jenom ve třech. Posledním kamenem Jirky Candry však výhru zpečetili a mohli se radovat z prvního mistrovského titulu. Oba mistrovské týmy budou reprezentovat Českou republiku na listopadovém mistrovství Evropy, které se koná ve skotském Glasgow.

„Curling má celkem tři olympijské kategorie - muže, ženy a smíšené dvojice a ve všech třech jsou aktuálními šampióny curleři z Liboce. Je to zúročení několikaleté systematické práce,“ říká Karel Kubeška a dodává: „Některé země se nám výkonnostně vzdalují, s jinými se průběžně přetahujeme o pozici ve světovém žebříčku. Ale posun výše je více zbožným přáním než reálnou možností. Větší naději na výsledkový průlom mají v současnosti ženy a smíšené dvojice. Snem je účast na olympiádě, ale cesta k ní nebude snadná. Zatím je to otevřené pro všechny tři zmíněné kategorie.“

Mixed Doubles poprvé v Pchjongčchangu

Karel Kubeška je právě ve švédském Karlstadu na MS kategorie Mixed Doubles, která je novou olympijskou disciplínou. Premiéru si odbude v roce 2018 v Jižní Koreji. „Češi už mají ze světového šampionátu jednu bronzovou medaili, takže mají oprávněné ambice i pro ten právě probíhající na dobré umístění. Tím spíše, že se na tomto a příštím hraje o olympijské body a na základě sečtených výsledků z těchto dvou mistrovství se osmička nejlepších včetně pořadatelské země kvalifikuje na ZOH 2018,“ vysvětluje Kubeška.

Před Soči českým curlerům unikl start na hrách až v kvalifikačním utkání s Američany, které s napětím sledovali všichni sportovní fanoušci. Teď je ve hře Jižní Korea. „Účast českého curlingového týmu na ZOH 2018 je reálnou možností, ale aby se z možnosti stala realita, je třeba ještě značně zvýšit úsilí. Čeští muži byli opravdu krůček od toho, aby v hale Ice Cube v Soči byla slyšet i čeština a doslova o kámen jim unikl postup do desetičlenného startovního pole curlingového turnaje. Pro rok 2018 je o kategorii víc, proto věříme, že na podruhé to vyjde. Ať už v mužích, ženách nebo mixed doubles,“ říká s nadějí v hlase Kubeška.


Zdroj: TJ Sokol Liboc.

Na úvodní fotografii jsou nahoře zleva Jurík, Jirounek, Candra. Dole Kolčevská, Baudyšová, Plíšková, Kubešková a Svatoňová. Chybí Karel Kubeška.

Na fotografii uvnitř článku je Anna Kubešková z MS 2014.

líbil se ti článek?