Zátopek v obrazech. Vychází komiks o olympijské legendě

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Neotřelý pohled na příběh legendárního běžce Emila Zátopka nabízí komiks Zátopek, který vychází v tomto týdnu. Kniha autorů Jana Nováka a Jaromíra 99 (Jaromíra Švejdíka) je další aktivitou spojenou se čtyřnásobným olympijským vítězem, který provází české sportovce v olympijském roce 2016.

„Emil Zátopek je osobností, která daleko přesahuje hranice sportu. Český olympijský výbor se dlouhodobě snaží propojovat sport a umění. Věříme, že i díky komiksu oslovíme jiné než čistě sportovní publikum,“ řekl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Komiks Zátopek vydávají společně Argo, Paseka a Český olympijský výbor. Kniha se nevěnuje jen sportovním úspěchům jediného běžce, který vyhrál na jedněch olympijských hrách závody na 10 000 a 5000 metrů a maraton. Jaromír Švejdík, jeden z nejvýraznější autorů komiksů současnosti, ztvárnil na základě libreta Jana Nováka třeba také jeho seznámení se životní láskou Danou nebo moment, kdy se Zátopek postavil za svého kolegu Stanislava Jungwirtha proti režimu a prosadil, aby mohl odcestovat na olympijské hry do Helsinek.

Po knize Emil Běžec od Pavla Kosatíka, kterou vydal Český olympijský výbor vlastním nákladem, tak přichází na trh další publikace věnovaná legendárnímu atletovi. „Komiks je součástí řady aktivit spojených s kampaní Českého olympijského týmu, která zdůrazňuje hodnoty jako jsou odhodlání, fair-play nebo odvaha. Ty všechny Emil Zátopek představuje,“ uvedl Marek Tesař, marketingový ředitel ČOV.

Na vydání komiksu naváže také výstava, která proběhne na konci května v obchodním domě Quadrio. Režisér David Ondříček připravuje v koprodukci Českého olympijského výboru a České televize dokument o legendárním běžci. Stylizovaná silueta Emila Zátopka je součástí loga Českého olympijského výboru a zdobí také olympijské oblečení.

Oficiální tiskovou zprávu najdete zde.

líbil se ti článek?