Ceny Fair Play za rok 2015 rozdány, hlavním cenu získal Jan Bobrovský

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jan Bobrovský, David Pabiška, Zdeněk Štybar anebo Adam Malysz – to jsou nejznámější jména, která lze najít mezi oceněnými cenami Fair Play za rok 2015. Celkem bylo uděleno 18 cen, kromě Hlavní a Zvláštní ceny také diplomy a děkovné dopisy. Činy a postoje v duchu čestného sportovního jednání ocenil Český klub Fair Play už po čtyřiadvacáté.

"Vážíme si všech, kteří dnes převzali ocenění. Vždyť sport, ať už v něm jde o pocty nejvyšší nebo jen o přátelské utkání, by měl vždycky upřednostnit lidskost před úspěchem za každou cenu,“uvedla předsedkyně Českého klubu Fair Play Květa Pecková.

Hlavní cenu za celoživotní postoj získal bývalý vynikající basketbalista a poté trenér mužské i ženské reprezentace Jan Bobrovský. ČK FP ocenil jeho gentlemanské chování jako hráče i prosazování myšlenek fair play u svých svěřenců v roli trenéra.

"Předávání cen Českého klubu fair play je příležitostí ukázat, že jsou kolem nás i pozitiva. Ráda bych vyzdvihla především situace, kdy se jednalo o pomoc v těžkých podmínkách. Pozornost jistě zaslouží záchranná akce horolezců, kteří opakovaně pomáhali v extrémních vysokohorských podmínkách,“ řekla Květa Pecková.

Ocenění si tak odnášejí hned dvě skupiny běžců, kteří při dálkových bězích pomohli soupeři se zdravotními problémy i přesto, že ztratili šanci na dobré umístění. Stejně tak cenu dostala skupina pěti českých horolezců (Jan Trávníček, Mirka Jirková, Lukáš Krejčí, Marek Lejsek, Tomáš Michut), kteří vzdali svůj vlastní výstup na himalájský vrchol Manaslu, aby mohli pomoci francouzskému a rakouskému kolegovi do bezpečí.

Zvláštní cenu Fair Play dostal jeden z nejpopulárnějších polských sportovců Adam Malysz. Bývalý fenomenální skokan na lyžích se nyní věnuje závodům rallye. Cenu českého klubu Fair Play získal za pomoc, kterou poskytl české posádce během jedné z etap Rallye Dakar.

"Svým jednáním potvrdil, že je nejen skvělý sportovec, ale také člověk se srdcem na správném místě,“ dodala Květa Pecková.

Kompletní seznam všech oceněných najdete zde.

Informace o školních cenách fair play ke stažení zde.

Český klub Fair Play

Český klub fair play má za úkol vyhledávat a oceňovat sportovní činy, které splňují požadavek čestného sportovního chování. Československý klub fair play se stal součástí ČSOV v roce 1978. Byl dílem novinářů z Československého rozhlasu a deníku Mladá fronta, kteří nejen „objevovali a propagovali myšlenky a činy fair play“, ale už tři roky oceňovali čestné sportovní jednání.

Klub začal úzce spolupracovat s Mezinárodním výborem pro fair play při UNESCO, který už v roce 1975 udělil Emilu Zátopkovi své nejvyšší ocenění – Cenu Pierra de Coubertina. Právě vyhledávání a vyznamenávání činů odpovídajících duchu čestného a rytířského sportovního zápolení tvoří hlavní náplň činnosti. Zároveň je jeho úsilí nasměrováno na propagaci čestného sportovního soutěžení pod heslem „vítězit ano, ale ne za každou cenu“ a na kritiku závažných negativních jevů, jež se objevují v českém sportu.

líbil se ti článek?