Diplomatický úspěch českého sportu: ČR má další zastoupení v komisích MOV

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Česká republika získala další zastoupení v komisích Mezinárodního olympijského výboru. Členem Komise pro komunikaci MOV se stal Roman Kumpošt, který má v Českém olympijském výboru na starosti zahraniční vztahy.

„Je to obrovský úspěch a ocenění naší sportovní diplomacie. Po Jiřím Kejvalovi, který je členem marketingové komise, je to další posílení pozice českého sportu v mezinárodním olympijském hnutí,“ uvedl generální sekretář ČOV Petr Graclík a doplnil: „Největšími úspěchy aktivit Romana Kumpošta za poslední téměř čtyři roky jsou trvalé české zastoupení ČOV v kanceláři Evropských olympijských výborů (EOV) v Bruselu a loňské zasedání právě EOV v Praze. Sám předseda Patrick Hickey označil listopadový kongres za milník, který má být vzorem pro celé sportovní prostředí.“

Komise pro komunikaci při MOV byla zřízena v loňském roce a jejím úkolem je tvořit strategie, jak má Mezinárodní olympijský výbor propagovat olympijské myšlenky a vysvětlovat veřejnosti své cíle a vize. „Má role v komisi bude definována teprve na prvním zasedáním letos v listopadu. Předpokládám, že bude odpovídat názvu komise a bude využívat především mých zkušeností a kontaktů ve sportovním světovém hnutí v rámci komunikace nových trendů, myšlenek a záměrů směrem k jednotlivým národním olympijským výborům, mezinárodním federacím i sportovní veřejnosti obecně," vysvětluje Roman Kumpošt s tím, že především jeho zkušenosti získané za 25 let práce v různých oblastech národního, evropského i světového sportu jsou důvodem, proč byl do komise zařazen.

Spolu s předsedou ČOV Jiřím Kejvalem budou jediní dva zástupci ČR v komisích MOV. Do roku 2012 působil v Komisi sportovců MOV Jan Železný, pak ale nastala několikaletá česká absence. „Pro mne je jmenování to této pozice oceněním práce i potvrzením, že její obsah i směr jsou správné. To se týká i směrování zahraniční politiky ČOV. Nyní jsme s předsedou Kejvalem dva zástupci ČOV v komisích MOV, čímž jsme získali i silnou politickou platformu pro další aktivní práci v mezinárodním sportovním hnutí,“ upozorňuje Kumpošt.

Bývalý reprezentant v severské kombinaci Roman Kumpošt je mj. dlouholetým funkcionářem Svazu lyžařů ČR a Mezinárodní lyžařské federace (FIS). V současnosti je také členem Výkonného výboru Českého olympijského výboru zodpovědným za zahraniční vztahy.

líbil se ti článek?