Předávání ocenění fair play v Jihočeském kraji

Fair Play
Fair Play
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Na začátku března se v DK Metropol v Českých Budějovicích už po devatenácté vyhlašovaly výsledky ankety „Nejlepší jihočeský sportovec do 15 let za rok 2015“. Během slavnostního vyhlašování ankety se po šestnácté zároveň předávala sportovcům ocenění v rámci fair play.

Slavnostního předávání se ujal dvojnásobný hokejový mistr světa, trojnásobný vítěz Stanley cupu, stříbrný medailista z OH a nositel světového ocenění fair play, Jaroslav Pouzar (na obrázku níže druhý zleva). Při předávání mu asistoval mladý sportovec, hráč žákovského týmu HC Českobudějovičtí Lvi, Jakub Kretschmer (na obrázku níže první zleva), který byl v prosinci při mezistátním utkání s Finskem oceněn ČSLH zvláštní cenou za přístup ke hře a sportovnímu vystupování. Podrobnosti najdete zde.

Seznam oceněných za fair play činy v roce 2015

Jan Jindra (hokejista, HC Zaliny). V utkání 1. kola play off v hokejové lize amatérů mezi týmy Zalin a Ševětína za stavu 2:1 pro Zaliny docílili hráči Ševětína branku, kterou ale rozhodčí neuznali. Jan Jindra přijel za rozhodčími a potvrdil jim, že puk již skutečně byl v brance a soupeř tak docílil regulérní branky. Rozhodčí původní výrok odvolali a vyrovnávací branku Ševětína uznali. Konečný výsledek utkání 7 : 5 pro Ševětín ukázal, že šlo asi o zlomový moment celého utkání.

Jan Šimek (hokejista, Hluboká nad Vltavou). Ve druhé třetině utkání krajského přeboru Radomyšl – Hluboká za stavu 5:2 pro domácí rozhodčí signalizoval vyloučení domácího hráče za podražení soupeře. Jan Šimek zajel za rozhodčím a upozornil jej, že jeho pád nebyl způsoben hokejkou soupeře, ale rýhou v ledu. Tým Hluboké tak přišel o velmi dobrou možnost přiblížit se ve skóre domácím a nakonec prohrál celé utkání 6:2.

Milan Váša (hokejista HC META). Zhruba v polovině utkání Rybníkářské hokejové ligy (největší amatérská hokejová liga na jihu Čech) HC META – HC Střížov, byl za nepříznivého stavu 3:4 pro jeho tým vyloučen hráč soupeře za faul. Milan Váša přijel za rozhodčími a sdělil jim, že upadl bez cizího zavinění a rozhodčí svůj verdikt změnili. Domácí nakonec utkání prohráli 4:8.

Rybníkářská hokejová liga si velice zakládá na slušnosti. Každý měsíc je vyhlašován a oceňován tým s nejmenším počtem trestných minut.

Tomáš Plánský a jeho trenér Tomáš Švehla. V polovině listopadu 2015 hrál SK Meťák utkání ve 2. lize dorostenců s 1. FbK Tábor. Domácí prohrávali 3:6 a tak se v závěru utkání všemožně snažili o vyrovnání. Šance se naskytla 4 mimuny před koncem, kdy rozhodčí nařídili ve prospěch SK Meťák samostatný nájezd. Tomáš Plánský ale doběhl za rozhodčími a sdělil jim, že nájezd nařídili neprávem, protože faulu se dopustil on a ne soupeř. Rozhodčí nařízený nájezd odvolali a Tomáš sklidil potlesk soupeřových hráčů i přihlížejících diváků. Tomáš Švehla byl oceněn za to, že vede své hráče k takovému chování, kteří ho berou jako samozřejmost. V minulých letech byly oceněni i jeho další hráči.

Petra Krejčová. Petra se v roce 2000 stala s týmem Slávie Praha mistryní České republiky v házené. Pak se začala věnovat triatlonu a dosáhla v něm řady úspěchů, např. 3. místo na Mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu. V roce 2014 se zdálo, že je konec, a to nejen se sportováním. Lékaři jí po pádu z kola diagnostikovali vážné poranění páteře a další život jí předpovídali pouze na invalidním vozíku. Oceněna nebyla za konkrétní čin fair play. Byla oceněna zvláštní cenou za příkladnou vůli překonat nepříznivou situaci po vážném úrazu a vrátit se zpět ke sportu, navíc na vrcholové úrovni. V Iron manu na Havaji, nejtěžším triatlonovém závodě na světě, dokázala mezi ženami z celého světa obsadit 25. místo, a ve své věkové kategorii byla dokonce nejlepší. Uplavat 3,8 km, ujet na kole 180 km a uběhnout maraton (42 km a 195m) za 10 hodin, 5 minut a 38 vteřin, a to vše po tak těžkém úrazu, chce pořádnou vůli a odvahu. Obdivuhodná vůle a příklad pro všechny, kteří kolikrát lkají nad mnohem, mnohem menšími problémy.

Petra Krejčová si slavnostní vyhlašováni nenechala ujít a nezakrývala nadšení z průběhu celé akce. "Vyhlášení se mi moc líbilo. A to nejen mně, ale i celé naší rodině. Starší syn Kubík byl šťastný, že se mu povedlo získat třetí místo v anketě. Mladší syn Matýsek si užíval celý večer s hudbou a chtěl i tančit, to byla docela sranda, když se při písničkách kroutil za stolem. Manžel byl nerad, když přišel konec. Bohužel musel na noční do práce. Samotný čas na vyhlášení mi rychle utekl. Byla jsem nadšená, že celý večer uváděl můj obíbený moderátor Kamil Jáša. Je mi příjemné si s ním povídat a dělat rozhovory, je to profík na svém místě. Měla jsem s sebou i babičku, která si podobně jako my všichni celé vyhlášení užívala a snad byla i trošku hrdá na Kubíka. Děkujeme za pozvání."

líbil se ti článek?