YOG 2016: Hokejistky mají olympijské stříbro! Ve finále padly se Švédkami

YOG 2016
YOG 2016
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

České hokejistky vybojovaly stříbrné medaile! Ve finále turnaje nestačily na favorizované Švédky, které rozhodly o vítězství svých barev dvěma góly ve druhé třetině a po výsledku 3:1 obhájily zlato z první olympiády v Innsbrucku. Další, již druhou stříbrnou medaili na II. Zimních olympijských hrách mládeže YOG 2016 vybojoval také krasobruslařský sportovní pár Anna Dušková – Martin Bidař. Tentokrát v netradiční soutěži týmů, které tvoří taneční a sportovní pár a také krasobruslaři z individuálních kategorií.

Ženský hokej slaví úspěch na Zimních Olympijských hrách mládeže v Lillehammeru

První velkou šanci si ve třetí minutě vytvořila Barbora Machalová, když se dostala do brejku. Na poslední chvíli ji však soupeřka dobruslila a střelu zblokovala. K změně stavu nevedla ani česká přesilovka a o slovo si tak řekl soupeř.

V osmé minutě se z protiútoku prosadila Sofie Lundinová, která poslala puk nad rameno brankářky Juřicové. O chvíli později se prosmýkla švédskou obranou Dýcková. Ta unikala rovnou z trestné lavice sama na Amholtovou, ale neuspěla. Jen o pár sekund později zaváhala obrana Seveřanek znovu. Tuto chybu již Laura Lerchová potrestala, když dorazila odraženou střelu Kotounové za přesouvající se gólmanku.

Po první třetině se trenér Rudolf Valla rozhodl k výměně brankářek a mezi tyče se postavila Bláhová. Ta hned na začátku zastavila nebezpečnou Ljungblomovou. V jednadvacáté minutě však byla krátká na střelu Sofie Lundinové. Netrvalo to dlouho a Švédky skórovaly znovu. Tentokrát zamířila z prostoru mezi kruhy nad lapačku Agnes Wilhelmssonová.

Češkám docházely síly, ale i přesto se snažily s výsledkem něco dělat. Jejich pokusy však ve většině případů silné Švédky blokovaly. Ve čtyřicáté minutě se do dobré střelecké pozice dostala znovu Agnes Wilhelmssonová, ale tentokrát si s ní česká brankářka věděla rady.

Švédské hráčky hru kontrolovaly a své vítězství si již pohlídaly. Česká reprezentace však nemusí být zklamaná. Na olympijském turnaji uhrála skvělý výsledek a na krk zaslouženě pověsila stříbrné medaile. „Je jedno, jestli to je stříbro, nebo zlato. Tohle je nejlepší pocit, co jsem kdy zažila,“ rozplývala se kapitánka Erbenová.

„Druhé místo je skvělé. Hráli jsme proti opravdu skvělému soupeři, který nás přehrál v podstatě ve všech činnostech,“ hodnotil utkání generální manažer David Moravec. „Švédky jsou strašně silné na puku i v osobních soubojích. Tam my máme velké mezery,“ dodal.

Krasobruslařský pár podruhé stříbrný

Anička Dušková a Martin Bidař soutěžili za Team Future a svou část týmové soutěže zvládli skvěle. V soutěži párů skončili druzí, stejně jako v pondělí za ruským párem Borisovová – Sopot.

Další druhé místo pro Team Future vybojovala Diana Nikitinová z Lotyšska. Ukrajinec Ivan Šmuratko a francouzský taneční pár Julia Wagretová a Mathieu Couyras skočili ve svých soutěžích shodně na šestých místech, celkově to stačilo na druhou pozici.

Při netradiční týmové soutěži v krasobruslení jsou do osmi týmů nasazováni závodníci podle svých předchozích umístění na YOG 2016 tak, aby byla celková síla týmů pokud možno vyrovnaná. Členové týmu pak soutěží ve svých kategoriích, za umístění se získávají body od osmi do jednoho. Tým s nejvyšším součtem bodů vyhrává. V Team Future tak kromě Duškové s Bidařem, kteří skončili druzí v soutěži tanečních párů, byla i třetí ze soutěže žen Nikitinová. Šmuratko skončil v soutěži jednotlivců na 14. místě a taneční pár Wagretová – Couyras byl osmý.

líbil se ti článek?