Hrát fair je základ a podvádět není správné, říká oceněný hokejista Spěšný

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Před extraligovým zápasem převzal z rukou generálního manažera HC VERVA Litvínov Roberta Kysely a předsedkyně Českého klubu fair play Květy Peckové ocenění mladý brankář juniorského týmu HC Litvínov, Patrik Spěšný. V roce 2015 byl navržen na evropskou cenu "FLAME", která je určena mladému sportovci za mimořádně příkladný čin.

Mladý brankář dostal před utkáním juniorské hokejové extraligy v roce 2014 přes Facebook od soupeře z Českých Budějovic nabídku, aby pomohl ovlivnit výsledek. Jeden z útočníků soupeře mu navrhl, aby vsadil na zápas a špatně chytal. Inkasoval by za to odměnu. Když odmítl, nabídka se dokonce stupňovala. Spěšný však celou situaci nejdříve oznámil otci, poté vše oznámil trenérům. Klub se poté obrátil na svaz který okamžitě odložil zápas a celou věc začala prošetřovat i Policie ČR. Za své jednání však sklidil v roce 2014 českou cenu fair play a i nyní i evropskou. Obdivu a pochvaly se mu tak dostalo i ze zahraničí.

Jak těžké pro tebe bylo incident nahlásit?

Pro mě to vlastně nebylo vůbec těžké. Věděl jsem hned, že prodat zápas nepřipadá v úvahu a potřeboval jsem mít čistou hlavu. Proto jsem to ohlásil trenérovi. Navíc kdybychom zápas náhodou prohráli, nebo mi zápas jinak nevyšel a tohle vyšlo najevo, tak by mohlo být podezření, že jsem zápas prodal.

Co dalšího si zvažoval předtím, než si věc ohlásil?

Já jsem vlastně ani nevěděl, co všechno se bude dít. Myslel jsem, že to jen řeknu trenérovi, aby o tom, věděl a zápas normálně proběhne. Jen já budu mít v případně prohry čisté svědomí. Chtěl jsem jen aby trenér věděl, že jsem to neprodal, protože to není správný.

Jaké byly bezprostřední reakce tvého okolí?

Reakce byly pozitivní i negativní. Bylo lepší si nečíst především příspěvky na internetu. Bylo spousta lidí, které mě podpořili a i díky těm oceněním jsem se utvrdil v tom, že jsem udělal dobře a byl jsem v pohodě.

Byly pro tebe důležité ty ceny samotné?

Tak nejde o ty ceny jako takové, ale to, že na můj čin kladně reagovali lidé na vysokých pozicích v různých organizacích. Jako třeba Výbor klubu Fair play.

Jaké byly reakce od spoluhráčů v klubu a od fanoušků?

Byly to především gesta podpory nebo mi napsali zprávu, že jsem udělal dobrou věc.

Udělal by si to znovu?

Určitě ano, já neudělal nic špatného. Pro mě byly priority mít čistou hlavu, abych dobře odchytal zápas, což je pro mě vždycky priorita, a to se stalo.

líbil se ti článek?