Reakce ČOV na prohlášení české verze Eurosportu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český olympijský výbor s překvapením zaznamenal vyjádření české redakce Eurosportu, reagující na kritiku, že stanice ve svém vysílání přehlíží výkony českých sportovců. Česká redakce v prohlášení přiznala, že nemá žádný vliv na skladbu svého programu, který se tvoří v zahraniční centrále podle potřeb větších evropských zemí. Vzhledem k tomu, že Eurosport je držitelem exkluzivních vysílacích práv pro Českou republiku pro řadu významných sportovních podniků, včetně práv k vysílání Olympijských her od roku 2018, ČOV se obává, že stanice svou programovou skladbou omezuje přístup diváků v ČR k vystoupení českých sportovců.

„Tím, že výkony českých sportovců do vysílání nezařazuje a prakticky omezuje možnosti jejich prezentace před diváky v ČR, poškozuje českou sportovní veřejnost i samotné sportovce,“ uvedl předseda ČOV Jiří Kejval.

ČOV oceňuje práci, kterou pro české sportovní diváky Eurosport v segmentu satelitního a kabelového vysílání udělal. Vnímá také, že v poslední době má Eurosport ambici stát se jedním z lídrů na trhu českých sportovních stanic, což je patrné z již zmíněného masivního nákupu exkluzivních vysílacích práv pro ČR a především z toho, že se Eurosport stal držitelem práv k vysílání Olympijských her od roku 2018. Je otázkou, jak sportovní televize bez možnosti ovlivnit svůj vlastní program může tyto ambice naplnit.

Český olympijský výbor výše uvedené skutečnosti sleduje s obavami právě kvůli budoucím přenosům z Olympijských her. Nedovede si totiž představit, že by stejným způsobem česká verze Eurosportu přistupovala k přenosům výkonů českých olympioniků. Pokud redakce přiznává, že pařížská centrála dává přednost sportovcům „z velkých evropských zemí, například z Polska, Francie, Německa, tedy zemí, které táhnou sledovanost Eurosportu“, reálně hrozí, že diváci v ČR řadu českých olympioniků v akci vůbec neuvidí.

„Česká média za poslední desetiletí dospěla k určitému standardu informování o výkonech českých sportovců, a všichni ve sportovním prostředí se shodují, že slevovat z těchto standardů by byla cesta zpátky,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval. „Věřím, že Eurosport dokáže přijmout takové kroky, aby svou obchodní politikou nepoškozoval zájmy sportovních diváků v ČR.“

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval dopisem vyzval vedení stanice Eurosport k osobnímu jednání, kde chce své výhrady prezentovat.

„Pevně doufáme, že najdeme společnou řeč ku prospěchu náročného českého diváka, který je i díky dlouhodobě vysoké kvalitě sportovních přenosů v českém televizním prostředí zvyklý na jiný standard,“ dodal Jiří Kejval.

Vyjádření české redakce Eurosportu na oficiálním facebookovém účtu si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?