Emil Běžec. Vyšla kniha o legendárním atletovi

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

„Běhal celý život a bavilo ho to, nemohl si pomoci. V zimě v létě, ve dne v noci. Když byla tma, svítil si na to baterkou, aby se nezabil. A když napadl sníh a venku běhat nešlo, zavřel se s běháním doma, kam to zrovna šlo. Třeba do koupelny – a když tam bylo zrovna namočené prádlo, při skippingu si jej nohama zároveň vypral,“ píše Pavel Kosatík v předmluvě knihy Emil Běžec.

Renomovaný autor literatury faktu představuje ve spolupráci s Českým olympijským výborem příběh legendárního běžce Emila Zátopka, který dokázal to, co nikdo na světě – v Helsinkách 1952 vyhrál olympijské závody na 10 000 a 5000 metrů a k tomu maraton. Knihu Emil Běžec o rozsahu 284 stran vydalo nakladatelství Prostor. Grafickou podobu, která zohledňuje Zátopkovy výjimečné výkony a rekordy, připravila Zuzana Lednická ze Studia Najbrt. Publikace je nyní na pultech knihkupectví.

První ucelený životopis fenomenálního atleta a člověka vypráví o Zátopkově dětství v početné rodině, o mládí v baťovském Zlíně, o respektovaných soupeřích i přátelích, o armádě a disciplíně, o manželství s olympijskou vítězkou v hodu oštěpem Danou Zátopkovou a také o politice. Spisovatel Pavel Kosatík tak připravil biografii další výjimečné české sportovní osobnosti, je též autorem knihy Život na Olympu o sedminásobné olympijské vítězce v gymnastice Věře Čáslavské.

líbil se ti článek?