Zemřel hokejový šampion Vladimír Kobranov

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Získal hokejové olympijské stříbro v roce 1948 i titul mistrů světa o rok později. Po vykonstruovaném procesu s hokejovými šampiony v roce 1950 však Vladimír Kobranov skončil ve vězení – stejně jako řada dalších hvězd tehdejší hokejové generace. Pětileté věznění považoval vynikající útočník za druhou třetinu svého života. Ta třetí, která následovala po letech v kriminálu, se uzavřela v neděli 25. října, kdy Kobranov zemřel ve věku 88 let.

Výborný bruslař schopný útočit i bránit odehrál v letech 1947 až 1949 za národní tým 29 zápasů s bilancí 18 gólů. Pak však komunistický režim ve vykonstruovaném procesu zničil úspěšný hokejový tým. „Když mě zavřeli, z padesáti procent jsem všechno odepsal. Nevěděl jsem, kdy se vrátím, co bude. Nic jsme neudělali, ale oni nás sebrali a dali do vězení. Ta nespravedlnost mě ničila,” řekl Kobranov před šesti lety v rozhovoru pro hokej.cz.

Původní desetiletý trest mu zkrátila na polovinu amnestie. „Jezdil jsem s náklaďákem. Vozil jsem dobytek, házel lopatou uhlí. Převážel jsem brambory. Nic jiného mě dělat nenechali,“ líčil pro hokej.cz.

Z vězení si odnesl zdravotní problémy. K hokeji se už vrátit nechtěl, odolával lákání klubů. Později však začal hrát za Pardubice. Působil i jako trenér. V roce 1968 odešel do Švýcarska, kde v roce 2009 při světovém šampionátu převzal ocenění pro člena Síně slávy českého hokeje.

Úvodní foto: hokej.cz

líbil se ti článek?