Zopakují Kvitová a spol. zlatá osmdesátá léta?

Oficiální
Oficiální
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Dlouhých třiadvacet let čekal český tenis na vítězství ve Fed Cupu, dříve nazývaném Pohár federace. Tuzemští fanoušci se dočkali o právě skončeném víkendu, kdy české tenistky v dramatickém finále zvítězily na půdě Ruska těsně 3:2. Symbolicky, protože před 23 lety zdolaly československé tenistky tým Sovětského svazu.

Symbolicky, protože před 23 lety zdolaly československé tenistky tým Sovětského svazu. Když v roce 1988 Helena Suková, Radka Zrubáková, Jana Pospíšilová a Jana Novotná naposledy slavily úspěch v ženské obdobě Davis Cupu, aktuální česká jednička Petra Kvitová ještě vůbec nebyla na světě! A celý dosavadní život Kvitové trvalo, než si Češky zopakovaly alespoň účast ve finále.

Přitom v osmdesátých letech byl československý ženský tenis na absolutním výsluní, v letech 1983, 1984 a 1985 se československé tenistky dokonce třikrát v řadě radovaly z vítězství v Poháru federace a jejich čtvrtý triumf za sebou v roce 1986 zmařily Američanky s Martinou Navrátilovou. Po posledním vítězství ve zmíněném osmaosmdesátém však ze slávy ustoupily. Na bez mála celé čtvrt století...

Nyní to vypadá, že tým okolo Petry Kvitové by mohl na zlatá osmdesátá léta navázat. Po moskevském úspěchu se české tenistky vyšvihly v žebříčku ITF už na druhé místo za Italky. Kvitová má navíc celou slibně se rozvíjející kariéru před sebou, sahá po pozici světové jedničky, odkud - pokud její výkony zachovají současnou tendenci - už brzy vystrnadí Dánku Wozniackou.

A na rozdíl od jiných sportovců, kteří se z reprezentačních akcí typu mistrovství světa nebo kvalifikací s oblibou omlouvají, přijede reprezentovat pokaždé a velmi ráda. Před finále Fed Cupu v Moskvě měla v nohách například těžký Turnaj mistryň v Istanbulu. Jiný by poslal omluvenku, Kvitová neváhala ani vteřinu. "Petra družstva hraje vždycky ráda. Reprezentuje Česko a je na to pyšná. Je vlastenka, to má po mně," řekl Jiří Kvita, otec úspěšné tenistky.

České ženy vládnou mužům

Je nasnadě, že českému tenisu aktuálně dominují ženy. Nechme hovořit čísla. V první stovce světových žebříčků k 7. listopadu je mezi ženami hned sedm českých tenistek! Vedle druhé hráčky světa, vítězky letošního ročníku Wimbledonu a Turnaje mistryň Kvitové jsou to dále 25. Šafářová, 31. Cetkovská, 41. Zakopalová, 44. Záhlavová-Strýcová, 51. Hradecká a 54. Benešová. Mezi muži stačí jedna ruka, abyste dopočítali počet českých tenistů ve světové stovce: vedle světové sedmičky Berdycha už jsou to pouze 26. Štěpánek a 78. Rosol.

Obdobně je to v žebříčku čtyřher. Světovou dvojkou je tady pro změnu vítězka debla z letošního Wimbledonu Peschkeová, která po moskevském triumfu uzavřela reprezentační kariéru, a vedle ní se ve světové stovce vyhřívá ještě dalších osm Češek! Na 14. místě je Hlaváčková, hned o místo za ní Hradecká (společně vyhrály čtyřhru na letošním French Open), na 22. místě je potom Záhlavová-Strýcová, 23. Uhlířová, 29. Benešová (letos ve Wimbledonu vyhrála smíšenou čtyřhru), 52. Zakopalová, 58. Voráčová a 73. Birnerová.

Muži ve čtyřhře? Těch je v první světové stovce třikrát méně než českých tenistek, a žádný z nich není v elitní desítce. Nejlépe je na tom 18. Čermák, až 44. je Dlouhý a těsně u konce stovky je 98. Berdych. Úspěchy na grandslamech tady letos nehledejte.

líbil se ti článek?