„Úžasný zážitek,“ hodnotí plavci Evropské hry

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Prakticky neustále vysmátí, v pohodě a s dobrou náladou. V jiném rozpoložení byste snad plaveckou část české výpravy v Baku ani nepotkali. Ve srovnání s většinou ostatních sportovců byli výrazně mladší, ale možná i díky tomu si Evropské hry opravdu užívali. A kromě toho také skvěle plavali!

Výborné výsledky, nové rekordy

Pro plavání byly hry evropským kláním juniorů, a v bazénu tak soutěžili mladší závodníci než na většině ostatních sportovištích. V Ázerbájdžánu překonali někteří s z našich plavců řadu svých i cizích českých dorosteneckých rekordů a v konkurenci mezinárodní špičky se blýskli několika výbornými semifinálovými i finálovými výsledky.

Vůbec nejúspěšnějšími Čechy byli Barbora Seemanová a Marek Osina. Seemanová došla ve dvou disciplínách až do finále – v plavbě na 200 metrů volným způsobem skončila celkové osmá a v té samé disciplíně na 100 metrů dohmátla dokonce čtvrtá! „V Baku se mi povedly snad všechny starty, takže jsem šťastná,“ svěřila se spokojeně mladá naděje.

Osina vynikal především v polohových závodech. V obou individuálních startech, na 200 a 400 metrů, postoupil až do finále, kde skončil na osmé pozici. V polohové štafetě na 4x100 metrů navíc přidal ještě deváté místo. „Dvě finále? Obrovská spokojenost!“ má jasno český plavec.

Nezapomenutelné zážitky i nové zkušenosti

Pro mladé sportovce byly Evropské hry také zdrojem neocenitelných zkušeností, neboť si poprvé zazávodili pod olympijskými kruhy. Okusili tedy nejen atmosféru takto velké akce, olympijskou vesnici nebo kontakt s dalšími špičkovými sportovci, ale někteří si také na vlastní kůži vyzkoušeli zájem ze strany médií. „Úžasný zážitek, bylo to jako na olympijských hrách. Všichni si to tady užíváme,“ pronesl Osina.

Podobně přemýšlel také Martin Doktor, šéf české výpravy: „Pro plavce musí být neuvěřitelné, že se v juniorském věku dostali na akci takového formátu. Věřím, že jsou nadšení. Vůbec si nedovedu představit, jak bych se já cítil, kdyby mi někdo dal možnost jet v takovém věku v podstatě na olympiádu,“ řekl.

líbil se ti článek?