Jan Sychra: Život o jedné ráně

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ve 46 letech má Jan Sychra střelecký osud pevně ve svých rukou. Nebo spíše ve své zbrani. „Když se mi nepodaří dostat na olympiádu, budu zvažovat konec aktivní kariéry,“ řekl. A jak byl k letence do Ria znovu blízko. V semifinále skeetu na prvních Evropských hrách ho od zlatého souboje a jistého místa na olympiádě připravila jedna nepovedená rána.

„Bylo to hop nebo trop,“ řekl zkušený střelec poté, co mu chyběl jeden bod k finálovému zápasu o vítězství a jisté olympijské kvalifikaci. Nakonec ale Jan Sychra skončil pátý. Vyhlášený pohodář pak ještě nastoupil s kolegyní Libuší Jahodovou do společné disciplíny skeetu dvojic. Čeští střelci obsadili 6. příčku, i když medaile znovu byla blízko. „Užili jsme si to, i když jsme mohli skončit výše,“ řekl po pondělním závodě Jan Sychra.

Nejstarší člen české výpravy v Baku ale během Evropských her otevřel i téma své střelecké budoucnosti.

O dalším pokračování své kariéry

Čas se nachýlil, ale motivace je. Rio je před námi a já bych se tam rád dostal. S tím jsem do toho šel a nechal jsem se přemluvit. Byla by to pro mě velká radost, protože bych mohl střílet příští rok. Když se mi to nepodaří, budu zvažovat konec aktivní kariéry, protože motivace nebude taková. Ještě mám několik šancí a doufám, že ten nahoře bude při mně stát...

O životě bez závodění

Už to dělím mezi normální život, rodinu a sport. Manželka se mě ptá, jestli jsem připravený skončit a zda to mám v hlavě nastavené. Má z toho trošku obavy, abych to psychicky zvládnul. Ale já se nebojím. Střílím 30 let a člověk už je přece jen trošku psychicky opotřebovaný.

O souboji zkušeností s mládím

Někdy člověk má formu a zkušenosti mu pomohou. Někdy mládí nemá zábrany, je dravější a není svázané tím, co se od něj čeká...

O větrném Baku

Na to se nedá reagovat nijak. Člověk musí jednat intuitivně, pudově a prostě střílet holuby trošku rychleji. Nedat jim prostor. Zrychlit a mít hlavně hodně štěstí. Tady neplatí žádná pravidla, musíte si s tím poradit. Jsem z toho hodně vyčerpaný. Osm dní jsem trénoval a závodil v místních podmínkách a při mém věku je to už dost vysilující.

líbil se ti článek?