MOSTY 2015: Nick Littlehales spánkem zlepšuje sportovní výkon

Trenéři
Trenéři
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Další možnosti využití teorie ve sportovní praxi hledali účastníci mezinárodní konference „MOSTY 2015.“ Třetího dílu unikátního setkání profesionálních trenérů, které uspořádaly Unie profesionálních trenérů a Vědecko-metodická sekce ČOA, se zúčastnilo dvě stě špičkových koučů. Vyslechli si například příspěvky uznávaného spánkového mentora Nicka Littlehalese nebo přednášku profesora Pavla Koláře.

„Děkuji kolegům, že se do tématu vzdělávání koučů tak ponořili. Konference Mosty stejně jako vyhlášení Trenéra roku jsou skvělé projekty, které mají smysl a velký přínos pro sportovní prostředí,“ poděkoval organizátorům na úvod předseda ČOV Jiří Kejval.

Spánek a výkon

Konferenci pak zahájil poutavou přednáškou Nick Littlehales, jehož pracovní náplní je více než dvacet let spánek. Respektovaný spánkový kouč, jehož rukama prošli např. fotbalisté Manchesteru United či Realu Madrid, mluvil ve své přednášce o vlivu spánku na výkon. „Spánek je nutné brát vážně. Mou prací je zlepšit produktivitu a kvalitu spánku, což spolu úzce souvisí,“ řekl na úvod Littlehale, od něhož někteří sportovci dostali velmi prosté rady, např. ztlumení topení v ložnici nebo méně kofeinových nápojů během dnee

„Jsem přesvědčený, že takovéto přednášky mají pro trenéry velký přínos. Proto jsem velmi rád za tak velkou účast elitních trenérů,“ podotknul předseda České olympijské akademie (ČOA) Zdeněk Haník s tím, že do pražského Centra pohybové medicíny přišlo skoro dvě stě posluchačů z více jak třiceti sportovních svazů. „Jedním ze základních cílů Unie profesionálních trenérů a Vědecko-metodické sekce je posílení funkce a role trenéra a trenérské profese ve společnosti. Mosty jsou přitom naší vlajkovou lodí, která slouží právě k vzájemné inspiraci trenérů,“ doplnit poslání konference člen Vědecko-metodické sekce ČOA Michal Ježdík. V loňském roce se už čeští trenéři mohli potkat s kapacitami, jako jsou fotbalový kouč Gerard Houllier, trenér plážového volejbalu Simon Nausch, tenisová ikona Ivan Lendl či věhlasný sportovní psycholog Bill Beswick.

Posturální a anatomické předpoklady výkonu

Druhá část konference patřila přednášce profesora Pavla Koláře na téma Poruchy posturálně lokomočních funkcí: „Rád bych, aby zde následující slova zazněla a zapsala se jako memento mé dnešní přednášky: chybný hybný stereotyp vede k určité deformaci kloubů.“

Další díl konference Mosty 2015 se uskuteční na přelomu podzimu a zimy.

líbil se ti článek?