Ocenění fair play v jižních Čechách získala i dívka, jež pomohla k záchraně života

Fair Play
Fair Play
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Podíl na záchraně života, férové gesto celého florbalového týmu i opravu verdiktu sudích ocenila v rámci vyhlašování ankety Nejlepší jihočeský sportovec do 15 let regionální sekce Českého klubu fair play.

Hokejista Martin Čáp, hráč Veselí nad Lužnicí, ukázal v prvním semifinálovém utkání krajské hokejové ligy, že je nejen nejproduktivnějším hráčem soutěže, ale také sportovcem tělem i duší. V zápase s týmem David Servis totiž opravil rozhodčí ve prospěch soupeře. Domácí tým David Servis vedl 4:2 ve 3. třetině, ale hrál v oslabení. V té chvíli další domácí hráč vyhodil puk ze hřiště a rozhodčí se ho chystali vyloučit. Ačkoli se tak týmu Veselí naskýtala přesilovka 5 na 3 a velká možnost upravit nepříznivý stav zápasu, Čáp přiznal, že vyhozený puk tečovat, takže protihráč by nebyl vyloučen oprávněně. Rozhodčí na základě jeho upozornění upravili svůj verdikt.

Stolní tenista Jan Janda, hráč týmu Pedagog České Budějovice, zase upozornil na situaci, která mohla ovlivnit jeho soupeře. V klíčovém utkání o postup do druhé ligy s týmem Lochovic v napínavé koncovce pátého setu mu rozhodčí přiznal bod. Ovšem stalo se tak v situaci, kdy od vedlejšího stolu přeskočil míček. Janda se důležitého bodu vzdal a sportovně nahlásil nový míč. Celý zápas nakonec prohrál.

Florbalisté Matyáš Hruška a Jiří Koklar a trenér Ivan Janoušek převzali ocenění za férové gesto v Jihočeské lize starších žáků v derby mezi týmy SK Meťák a FBC United. Matyáš Hruška vstřelil za stavu 3:1 v první třetině čtvrtou branku svého týmu. Jenže si hned všiml, že gólman soupeře ležel v té chvíli před brankou na břiše a držel se za hlavu. Upozornil na to rozhodčí, ale ti trvali na uznání branky. Po vystřídání vše vysvětlil trenérovi a tým se shodl, že si vstřelí vlastní branku na 4:2. Přestože ještě minutu před koncem byl stav zápasu 5:4 a hráči United byli blízko vyrovnání, nikdo z týmu SK Meťák rozhodnutí nelitoval.

Tereza Urbanová si loni na začátku letních prázdnin na koupališti v Soběslavi při sjíždění toboganu všimla, že z okraje bazénu spadl do vody asi dvouletý chlapec a začal se topit. Když dojela žákyně deváté třídy do vody, potopila se a vyzvedla již bezvládné tělíčko na okraj bazénu. Následně chlapce oživoval plavčík i posádka rychlé záchranné služby. Atletce TJ Čéčova České Budějovice patří ocenění za její všímavost i rozhodnost, na jejímž konci byla záchrana lidského života.

líbil se ti článek?