Lillehammer 2016: už jen rok do zahájení

YOG 2016
YOG 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Do II. Zimních olympijských her mládeže 2016 v Norsku zbývá přesně rok. ​Ceremoniál v Lillehammeru, jehož se zúčastnila i Jeho královská Výsost korunní princ Haakon, odstartoval několikadenní oslavy ještě v dalších dvou městech Hamar a Gjøvik.

„Jsou to opravdu Hry mladých lidí pro mladé lidi. Naše velké poděkování patří zapálenému a organizačnímu výboru. Díky nadšení pro sport a osobité atmosféře jsem si jistá, že to budou naprosto úžasné a nezapomenutelné Olympijské hry mládeže,“ řekla v Lillehammeru místopředsedkyně MOV a olympijská šampionka v běhu na 400 metrů překážek Nawal El Moutawakel.

Předseda organizátorů Tomas Holmestad dodal: „Každý z následujících 365 dnů povede k tomu, aby se Lillehammer 2016 stal velkým úspěchem. Máme tu tým skvělých, mladých a talentovaných lidí. Připravíme jedinečné Zimní olympijské hry mládeže. Zdědili jsme odkaz olympijských her, teď se zasloužíme o další kus historie díky Lillehammeru 2016.“

V rámci oslav na sportovištích probíhají programy pro školáky i lekce s profesionálními instruktory určené místní mládeži. Součástí oslav také kulturní přestavení regionu včetně speciálního „Sjogg“ filmového festivalu v centru města. Sjogg, norský výraz pro sníh, je i jméno maskota Her.

Stejné sporty, upravené formáty

Lillehammer bude po premiéře v Innsbrucku 2012 hostit druhé Zimní olympijské hry mládeže. Do Norska přijedou v únoru příštího roku výpravy z více než 70 zemí. Zhruba tisícovka sportovců ve věku 15 až 18 let se představí ve stejných sportech, v nichž se soutěží na ZOH s tím, že některé formáty budou pozměněny. Mladí sportovci se zapojí i do aktivit programu „Uč se a sdílej“, který budu zábavnou formou šířit olympijské myšlenky a propagovat zdravý životní styl.

Oficiální stránky Lillehammer 2016

líbil se ti článek?