Sportovní vysvědčení získalo 51 tisíc dětí, v Čáslavi ho dětem předali olympionici

Olympijský víceboj
Olympijský víceboj
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Z rukou olympijských medailistů Vavřince Hradilka, stříbrného vodního slalomáře z her v Londýně 2012, a bývalého veslaře Oldřicha Svojanovského převzali školáci v základní škole v Masarykově ulici v Čáslavi speciální sportovní vysvědčení. Odměnu za splnění všech osmi disciplín Sazka Olympijského víceboje dostane v prvním pololetí školního roku více než 51 tisíc dětí v celé České republice.

„To je moc hezké číslo. Za nás se dávala jen mokrá vysvědčení za plavání,“ řekl Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista a mistr světa z roku 2013 ve vodním slalomu. „Bylo by skvělé, kdyby se sportovní vysvědčení rozšířila stejně.“

Vysvědčení, bonus pro každého

Sportovní vysvědčení v rámci společného projektu Českého olympijského výboru a Sazky jsou oceněním za snahu a motivací zároveň. Děti na nich najdou přehled o svých výkonech i to, kolik procent svých vrstevníků v jednotlivých disciplínách převyšují. Zároveň dostanou na míru tipy na cviky, které jim pomohou zlepšit se ve slabších disciplínách, jež testují základní fyzické schopnosti.

„Tento bonus dostávají školáci poprvé, ale vlastně zdarma ho mohou mít všechny děti. Stačí jen, aby se ještě více škol zapojilo do Sazka Olympijského víceboje a děti pak splnily všech osm disciplín,“ uvedl Robert Chvátal, generální ředitel Sazky. „Nyní dostane Sportovní vysvědčení víc než 50 tisíc školáků, na konci roku jich bude výrazně víc. Ve druhém pololetí dětem doporučíme i konkrétní, pro ně vhodné sporty a také kluby, kde je budou moct v okolí bydliště aktivně provozovat.“

Sportuje s námi čtvrtina základních škol

Do Sazka Olympijského víceboje je zatím přihlášeno 1021 škol, registrace je však stále otevřena, aby školáci mohli získat ve druhém pololetí druhý díl Sportovních vysvědčení. Na něm najdou právě určení pohybového typu, doporučení na vhodné sporty pro daný typ a také propojení na kluby ve svém okolí.

Do plnění disciplín se v jen v prvním pololetí tohoto ročníku Sazka Olympijského víceboje pustilo více než 92 tisíc dětí. V Čáslavi si vysvědčení svou aktivitou vysloužili žáci ze druhého stupně, v druhém pololetí se k nim ale přidají i menší školáci.

„Jsme z vysvědčení nadšení. Čekali jsme, že budou hezká, těšili jsme se na ně, ale výsledek předčil naše očekávání. Pro děti to bude velká motivace do dalšího sportování,“ uvedl čáslavský tělocvikář Milan Valtr. „Mně jako učiteli se moc líbí třídní vysvědčení, to nám velmi pomůže v další práci.“

Učitelé tříd, v nichž všechny disciplíny splnila více než polovina žáků, totiž získali souhrnné vysvědčení. Z něj vyčtou například talent index pětice nejlepších školáků ve třídě nebo porovnání průměrných výsledků třídy s vrstevníky z jiných škol.

Sazka Olympijský víceboj přehledně

Počet přihlášených škol: 1021

Počet sportovních vysvědčení za 1. pololetí: 51 048 (děti splnily všech osm disciplín)

Počet zapojených dětí za 1. pololetí: 92 323

Počet dětí, které splnily nejméně šest disciplín: 73 760

Co testují disciplíny: hbitost (T-běh), rychlost (sprint na 60 metrů), běžeckou vytrvalost (běh na 500/1000 metrů), sílu (hod míčem), výbušnost (skok/trojskok do dálky z místa), silovou vytrvalost (zkrácené sedy-lehy), ohebnost (hluboký předklon), postoj čápa (rovnováha)

Co přinese Sportovní vysvědčení ve 2. pololetí:určení pohybového typu, doporučení na vhodné sporty a také propojení na kluby v okolí, kde se děti daným sportům mohou věnovat.

Registrace pokračuje na www.ceskosportuje.cz/sazkaolympijskyviceboj/

líbil se ti článek?