Zástupci ČOV a Ústeckého kraje podepsali smlouvu na pořádání ODM 2016

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Za třináct měsíců se v Ústeckém kraji rozhoří olympijský oheň, zaplní se olympijská vesnice a budou se rozdávat olympijské medaile ve skikrosu, snowboardingu, hokeji a dalších sportech. To vše při Hrách VII. zimní olympiády dětí a mládeže, které proběhnou v Ústeckém kraji od 17. do 22. ledna 2016. Podpisem smlouvy to v pátek 19. prosince stvrdili hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

„Sport k Ústeckému kraji neodmyslitelně patří. Pořadatelé nabídli kompaktní, ale zároveň velmi atraktivní projekt. Olympiáda dětí a mládeže je vrcholnou akcí pro malé sportovce, kteří mají velké ambice. Její obrovské kouzlo tkví v tom, že se děti potkávají s kolegy z dalších sportů. To je pro ně velký zážitek. Navíc reprezentují svůj region, což je předstupeň k tomu, aby do budoucna reprezentovali třeba Českou republiku. Je to velká motivace,“ řekl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Olympiáda dětí a mládeže se v Ústeckém kraji uskuteční už podruhé, v roce 2007 se zde konala letní varianta. Tentokrát se bude závodit v alpském a akrobatickém lyžování a ve snowboardingu, v běžeckém lyžování a v biatlonu, v ledním hokeji, v rychlobruslení a krasobruslení. Doprovodné soutěže proběhnou v šachu a disco tanci.

„Je naším dlouhodobým cílem, aby se každé hry zkvalitňovaly a aby se z olympiády dětí a mládeže stala nejlepší a všemi uznávaná mládežnická akce v České republice. Kraje ji berou čím dál prestižněji,“ uvedl Filip Šuman, místopředseda ČOV a předseda komise ODM.

Ústecký kraj, který výrazně podporuje sport mládeže, soupeřil o pořádání Her VII. zimní olympiády dětí a mládeže s Pardubickým krajem. Mladí účastníci her budou mít svou olympijskou vesnici v Chomutově, odkud budou vyrážet za soutěžemi na Klínovec, do Nového Města v Krušných horách, do Litvínova a Mostu.

„Podporu mládežnického sportu bereme v Ústeckém kraji jako jednu z našich priorit. Je velmi důležité, aby se děti i mládež v dnešní době věnovaly právě sportu. Věřím, že si zimní olympiádu užijí nejen reprezentanti jednotlivých krajů, ale že i pro veřejnost to bude neopakovatelný sportovní zážitek,“ uvedl Oldřich Bubeníček, hejtman Ústeckého kraje.

Ústecký kraj připravuje pro návštěvníky olympiády například speciální turistické balíčky nejen na ubytování, ale i na další zajímavosti v kraji, jako jsou kulturní památky a turistická místa.

„Jsme rádi, že se příští hry zimní olympiády uskuteční právě u nás v Ústeckém kraji. Troufám si říct, že máme perfektně připravenou koncepci organizace Her, pracuje se na přípravě sportovišť, ubytování a dalších nezbytných krocích. To všechno ostatně rozhodlo při udělování pořadatelství právě v našem kraji,“ přiblížila přípravy na zimní olympiádu náměstkyně hejtmana Jana Vaňhová.

Na ODM sportují děti už víc než 10 let

Olympiáda dětí a mládeže je největší akcí svého druhu v Česku, při níž jednotlivé kraje reprezentují mladší a starší žáci a žákyně, dorostenci a dorostenky a kadeti a kadetky. Český olympijský výbor tento projekt poprvé ve spolupráci s kraji uspořádal v roce 2003. V lichých letech se konají hry letní olympiády dětí a mládeže (v roce 2015 proběhnou v Plzeňském kraji), v sudých pak zimní ODM.

Kde se dosud konaly Hry zimní olympiády dětí a mládeže

líbil se ti článek?