50 let od her v Tokiu a Innsbrucku 1964: dojetí a stále živé vzpomínky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

„Největší radost mám z toho, že jsme zase spolu,“ řekla dojatě na setkání českých a slovenských olympioniků, kteří se účastnili před půl stoletím her v Tokiu a Innsbrucku, Věra Čáslavská. Gymnastka v roce 1964 získala tři zlaté medaile, podmanila si celé Japonsko a ve Valdštejnském paláci s dalšími desítkami reprezentantů vzpomínala na rok, v němž tehdejší Československo získalo celkem patnáct olympijských medailí.

„Jsem moc ráda, že jsme všichni tady a můžeme společně po padesáti letech zavzpomínat na olympijské hry z roku 1964. Stého výročí se už asi nedožiju,“ zavtipkovala Věra Čáslavská a ani po pěti dekádách nezapomněla složit poklonu klavíristovi výpravy Rudolfu Kyznarovi: „Bez něj bychom ty naše medaile v gymnastice nezískali, byla to veselé kopa, báječně tmelil tým.“

„Bylo mi tehdy deset let, hry jsem bedlivě sledoval. Všichni jste osobnosti. Děkuji, že jste své umění předávali dalším generacím,“ přivítal olympioniky předseda Senátu ČR Milan Štěch. „Já naopak na světě tehdy ještě nebyl. Mnoho z vás ale znám, protože jste ovlivňovali mládež nejen jako úspěšní sportovci, ale později také jako trenéři, funkcionáři. Je mi ctí, že vám mohu osobně poděkovat, že jste sportu zůstali věrní. Jste vzorem pro nastupující pokolení. Velmi za to děkuji,“ řekl před zaplněným sálem předseda ČOV Jiří Kejval.

„Vidět spokojené tváře, a že se všichni dobře baví, je pro mě nejhezčí poděkování za dny a noci příprav,“ shrnul místopředseda ČOV a historik sportu František Kolář, který slavnostní setkání československých olympioniků inicioval.

Dobrou náladou a vzpomínkami na trenéra Vytlačila nešetřili fotbalisté, kteří pod jeho vedením získali v Japonsku stříbrnou medaili. „Jako trenér byl dobrý, ale ještě lepší byl psycholog. Věřili jsme mu, že můžeme porazit každého,“ uznala legenda pražské Dukly Ján Geleta.

Jedinou medaili, na kterou českoslovenští reprezentanti dosáhli v Innsbrucku, byl bronz v hokejovém turnaji. „Chtěli jsme od spisovatele Oty Pavla, aby o nás taky napsal knížku. Ale akorát u něj propukla ta zákeřná nemoc a už to bohužel nestihl. To mě moc mrzí, byl to ohromný člověk,“ povzdechl si Jan Klapáč, dědeček současné reprezentantky v lyžování a snowboardingu Ester Ledecké.

Televizní záznam slavnostního setkání můžete sledovat na programu ČT Sport v neděli 7. prosince od 12:30 hodin.


FOTO: ČOV 2014/ Václav Mudra ml.

líbil se ti článek?