ODM 2015: Kdo bude favoritem tenisového turnaje?

ODM 2015
ODM 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Tradiční olympijskou disciplínou, která nechybí ani v programu Olympiády dětí a mládeže 2015, je tenis. Olympijský turnaj je na ODM vždy kvalitně obsazen.

Tenisové turnaje ODM 2015 budou hostit kurty Slavia VŠ v plzeňské části Bory. Pořadatelé mají v případě špatného počasí k dispozici také krytou halu. „Pořádali jsme halové mistrovství republiky, světový turnaj ITF hráčů do 18 let nebo mistrovství Evropy hráčů do 14 let,“ uvádí výčet akcí konaných v Plzni ředitel tenisových soutěží Jiří Kovářík. Celkem se na pořádání bude podílet 14 lidí.

V posledních letech Olympiáda dětí a mládeže přinesla v tenisovém turnaji řadu vítězů, kteří v současné době sbírají úspěchy i na mezinárodních turnajích.

Vítězky ODM 2011 Markéta Vondroušová a Simona Heinová letos bojovaly za Česko na světových Olympijských hrách mmládeže v čínském Nankingu. „Soutěžit budou žáci a žákyně do 14 let. Každý kraj pak může nominovat dva chlapce a dvě dívky. Zvláštností oproti jiným turnajům je určitě boj o umístění až do šestého místa,“ říká Kovářík.

K nejúspěšnějším reprezentacím na kurtech ODM patří výpravy Jihomoravského kraje, Prahy a také Plzeňského kraje. Ten by měl být na domácí půdě ještě silnější.

A jaký je mezi mladými sportovci zájem o pohyb na tenisových kurtech? „I tenis bojuje se získáváním dětí, protože konkurence je velká, ale vše začíná už výchovou v rodinách. V současné době má český tenis velice úspěšné tenistky, co se týká i postavení na žebříčku, ale chybí více mužů. Osobně si myslím, že problém je v konkurenci jiných sportů. Fotbal, hokej, házená, které vezmou spoustu talentovaných dětí a k tenisu se dostane přebraná skupina chlapců. Další důvod jsou finance,“ vysvětluje Kovářík.

Nejlepší tenisté začínají s tímto sportem již v brzkém věku. „Záleží na vyspělosti dítěte, ale mezi pěti a sedmi lety je ideální čas začít obecně se sportem. Zkusit toho i více, aby si dítě vybralo. A kdy poznat, že může být dítě talent? Je to individuální, náznaky mohou být už v kategorii do 14 let, ale obecně se dá říct, že u děvčat kolem patnácti let, u chlapců zhruba v sedmnácti letech,“ říká Kovářík.

líbil se ti článek?