Česko bude hostit další světovou akci. Atleti uspěli v kandidatuře na Kontinentální pohár

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Rada Světové atletické asociace rozhodovala o pořadatelích velkých akcí a zaujala ji i kandidatura Ostravy. Ta bude v roce 2018 hostit Kontinentální pohár – elitní soutěž IAAF, ve které spolu soupeří výběry jednotlivých světadílů. Rok poté se na mistrovství světa sjedou atleti do katarského Dauhá. To porazilo americké Eugene a španělskou Barcelonu.

Hlasující dali přednost Ostravě před nedalekou polskou Bydhoští. „Naše kandidatura byla postavena na garancích od vlády, kraje i města, bez nich bychom se o pohár vůbec nemohli ucházet. Zadruhé jsme se rozhodli investovat do stadionu, který bude úžasný. Pomohli atleti, kteří do Ostravy jezdí na Zlatou tretru a vyjadřovali nám svoji podporu. Máme také tým, který má zkušenosti a chtěli jsme ukázat, že to s kandidaturou myslíme vážně. Přišli jsme proto i s pár novými věcmi, jak soutěž oživit. Třeba trofejí, která zatím chybí, vznikne tak putovní pohár ze skla," řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

„Že pohár opravdu chceme, jsme ukázali i přítomností pana ministra Chládka, jeho náměstka i zástupce města. Je to pro nás další diplomatický úspěch a jsem rád, že je česká atletika díky němu opět vidět. A věřím, že to bude pro atletiku další impuls po HME v Praze,“ uvedl Varhaník.

„Jsem velice rád, že se nám podařilo získat pořadatelství Kontinentálního poháru 2018 v Ostravě. Je to úspěch nejen pro českou atletiku, ale pro Českou republiku jako takovou. Česká republika se stává centrem světového a evropského sportu, příští rok je toho důkazem - pořádáme například mistrovství světa v hokeji, halové mistrovství Evropy v atletice, MS v cyklokrosu, ME do 21 let ve fotbale. Získání Kontinentálního poháru 2018 svědčí o tom, že Češi umí bojovat o pořadatelství významných sportovních akcí na vysoké úrovni,“ komentoval vzestup české sportovní diplomacie ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Česká atletika se dlouhodobě může pochlubit nejen úspěšnými sportovci, ale i pořadatelstvím mezinárodních akcí. Dobrý zvuk má Zlatá tretra v Ostravě, vícebojařský mítink v Kladně, v roce 2007 hostilo Česko MS do 17 let, 2011 ME do 23 let a v příštím roce čeká Prahu halové mistrovství Evropy.

líbil se ti článek?