120 let olympijského hnutí

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V rezidenci primátora hlavního města Prahy proběhla z iniciativy Akademické sekce České olympijské akademie odborná konference k 120 letům Mezinárodního olympijského výboru, který byl založen v roce 1894 ve švýcarském Lausanne. Program začal slavnostním předáním diplomu Evropského hnutí fair play, druhého nejvyššího ocenění udělovaného za sportovní chování na starém kontinentu, horolezcům Antonínu Bělíkovi a Vítu Auermüllerovi.

„Velmi si toho vážíme, i když si myslíme, že by ho měl dostat i někdo jiný než jenom my dva,“ řekl po převzetí diplomu Antonín Bělík. Česká dvojice loni vzdala výstup na pákistánskou horu Broad Peak, aby zachránila život tchajwanskému kolegovi, který se zřítil přes několik trhlin a zůstal ležet daleko od výstupové trasy.

Hosty konference přivítal radní hl. města Prahy Lukáš Manhart: „Velmi oceňuji, že se Český olympijský výbor čím dál víc zaměřuje na mládež, nejen na vrcholové sportovce. Jsem proto rád, že spolupráce mezi městem a ČOV je dobře nastavena a věřím, že se bude ještě víc prohlubovat.“

Zaměření olympijského hnutí na sport pro všechny potvrdil ve své přednášce i předseda ČOV Jiří Kejval: „V dnešní době je mnohdy pro domácnosti finančně náročné dát děti na nějaký sport. Z toho důvodu se realizují projekty, které mají za cíl rozhýbat veřejnost.“ Kejval zároveň upozornil na aktuálně nejsledovanější témata olympijského hnutí, a to spojení sportu s byznysem a politikou: „Je třeba dívat se na sport i jako na ekonomické odvětví. Vnímat jeho přesahy do kultury a výchovy. Olympismus nebo chcete-li sport, si musí uvědomovat svou provázanost s byznysem a politikou. Přitom je však velmi důležité, aby si vždy každá strana zachovala svou nezávislost a autonomii.“

Ceněná olympijská symbolika

V průběhu času vznikla jedna z nejcennějších a nejrespektovanějších značek světa, symbolika pěti kruhů oslavující přátelství a spojující národy. „Předseda mezinárodního olympijského hnutí patří podle prestižních žebříčků mezi stovku nejmocnějších lidí planety. Thomas Bach je v této funkci teprve rok a za tu dobu se již setkal s 81 hlavami států. To o úctě a prestiži olympijského hnutí mluví samo,“ dodal Kejval.

Koncept olympijských her se za 120 let změnit, jejich moderní tvář se zrodila na konci 20. století. „Juan Antonio Samaranch zásadně proměnil podobu her a zachránil je pro současnost. Podle jeho modelu teď postupuje nový předseda Thomas Bach, který musí také čelit době a vyslyšet její nároky,“ podotkl místopředseda ČOV a sportovní historik František Kolář.

Celodenní konference podrobně mapovala vývoj olympijského hnutí od dob jeho vzniku, přes důležité milníky, význam ve společnosti až po smysl a budoucnost olympijských her. "Naším záměrem bylo připomenutí různých oblastí vztahujících se neodmyslitelně k olympijskému hnutí a hrám. Olympismus přesahuje oblast sportu, který stále mnozí chápou převážně jako fyzickou aktivitu, jako zábavu. Záběr olympijského hnutí je ale mnohem širší," pověděl Josef Dovalil, který se ve své přednášce věnoval právě smyslu olympijských her. Další přednášející se zaměřili na témata jako česká stopa v novodobém olympijském hnutí, úloha MOV a zahraniční politika ČOV, role olympijské výchovy, vývoj výkonnosti na OH, olympijské hry mládeže, dobrovolníci na OH, fair play a ženy v olympijském hnutí, Český klub olympioniků - nositel olympijských tradic.

líbil se ti článek?