Letní olympiáda dětí a mládeže proběhne v Plzni

ODM 2014
ODM 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V lednu se uskutečnila zimní olympiáda dětí a mládeže na Vysočině. Nyní je na řadě letní edice této největší mládežnické akce u nás. Pořadatelem her bude Plzeňský kraj. Všechna sportoviště i ubytovací zázemí budou koncentrována přímo do jeho metropole - do Plzně.

Hry VII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky v Plzni potrvají od 14. do 19. června 2015, budou mít čtyři soutěžní dny. Pořadatelé vypsali 18 sportovních odvětví (atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, fotbal, goalball, házená, hokejbal, jachting, karate, nohejbal, orientační běh, plavání, sportovní aerobik, střelba, tenis, triatlon) a dvě doplňkové soutěže (psaní na klávesnici a fotografická soutěž). Předpokládaná účast je téměř 3000 sportovců a trenérů, kteří se utkají celkem o více než 150 zlatých medailí. Pořadateli jednotlivých sportů jsou vesměs krajské sportovní svazy, organizačně soutěže zajišťují renomované plzeňské kluby.

Krajské výpravy přijedou do Olympijského domu (Techmania Science Center) v neděli 14. června 2015, slavnostní zahájení a zapálení olympijského ohně se uskuteční týž den večer v ČEZ Aréně. Každý soutěžní den od pondělí do čtvrtka bude zakončen na náměstí Republiky nebo v Olympijském domě medailovým ceremoniálem a doprovodným kulturním programem.

„Hostit tak velkou sportovní akci poprvé je vždy velká výzva. Věříme, že se organizátoři vytáhnou. Pro příští hry dětí a mládeže v Plzni navíc připravujeme několik novinek – třeba v prezentaci online výsledků," říká místopředseda Českého olympijského výboru Filip Šuman a dodává: „Projekt ODM je pro olympijský výbor velmi důležitý. Je určený mládeži, kterou se snažíme přivést a motivovat k pohybu. Chceme, aby Olympiádu dětí a mládeže pomohla k posílení medializace a prestiže mládežnického sportu."

Pořadatelem her letní olympiády v roce 2015 je Plzeňský kraj, předchozí letní hry organizovalo šest krajů - Pardubický kraj (2003), Jihomoravský kraj (2005), Ústecký kraj (2007), Jihočeský kraj (2009), Olomoucký kraj (2011) a Zlínský kraj (2013).

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategorii mladších a starších žáků a žákyň. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí sportovci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, složení olympijské přísahy nebo soužití v olympijské vesnici.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Záštitu nad ODM převzala v květnu 2009 Asociace krajů České republiky.

líbil se ti článek?