Česká olympijská nadace: půl milionu rozdáno mezi 109 mladých sportovců

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Patroni České olympijské nadace v čele se zlatými medailisty ze Soči a Londýna Evou Samkovou a Davidem Svobodou rozdělili 514 600 korun mezi další mladé sportovce ze sociálně slabších rodin nebo ústavů. Na finanční příspěvky na nové sportovní vybavení i kroužky se může těšit 36 dívek a 73 chlapců. Od svého vzniku již nadace podpořila celkem 505 dětí.

„Nadace se blíží dvěma letům své existence a největší diskusi nyní vedeme nad obsahem žádostí. Chodí nám hodně takových, které jsou na pomezí zájmových kroužků a sportů. Mnoho žadatelů posuzujeme individuálně,“ přiblížil aktuální téma nadace její prezident Jan Železný.

Zasedání nadace se zúčastnili také lyžař Martin Koukal, členové bronzového čtyřkajaku Lukáš Trefil s Janem Štěrbou a premiérově tenistka Lucie Hradecká: „Šla jsem dnes do neznáma, ale moc mě to bavilo. Přivádět mládež ke sportování je čím dál důležitější, vnímám to dennodenně.“ S tím souhlasila i nejlepší snowboardkrosařka ze Soči Eva Samková: „Sice kolem sebe samozřejmě vidím zejména ty děti, které chtějí sportovat. Ale obecně jsem nakloněna projektům, které mají za cíl rozhýbat mládež.“ Jedním z nich je třeba Sazka Olympijský víceboj, kam se mohou základní školy registrovat online.

Česká olympijská nadace kromě finančních příspěvků také zprostředkovává osobní setkání mladých sportovců s jejich vzory, jen od června do září proběhlo deset těchto akcí. „Chtěli bychom ve spolupráci s nadací pokračovat i do budoucna, líbí se nám plnit sny mladým fotbalistům,“ řekl k zářijové účasti dětí na tréninku národního týmu Ondřej Lípa, ředitel komunikace České fotbalové reprezentace.

líbil se ti článek?