Podílejte se na organizaci her v Riu. Staňte se dobrovolníkem

Rio 2016
Rio 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Dobrovolnictví je důležitou součástí olympijského hnutí již od roku 1948, kdy se dobrovolníci poprvé představili na hrách v Londýně. Se stále se zintenzivňujícími přípravami příštích her v brazilském Riu se tato oblast znovu otevírá pozornosti široké veřejnosti a zájemci, kteří by se chtěli za dva roky stát dobrovolníky na vůbec prvních jihoamerických hrách, se už nyní mohou o tuto funkci hlásit. Bez dobrovolníků z různých kontinentů by bylo nemyslitelné úspěšně zvládnout organizaci největšího svátku sportu - v roce 1952 v Helsinkách jich pracovalo 2191, v Londýně v roce 2012 už na 70 tisíc! „Dobrovolníci jsou ti, kdo přinášejí krásu a jedinečnou atmosféru her. Jen díky nim se může olympiáda proměnit v přátelské místo,“ znělo například z organizačního výboru letošního her v Soči, kde se desítky tisíc dobrovolníků podílely na různých pracích od organizování dopravy, přes vítání návštěvníků až po technologickou podporu ceremoniálů.

Ačkoliv se Rusko nikdy předtím s touto oblastí nesetkalo, do dobrovolnického programu došlo přes 200 tisíc žádostí z mnoha regionů Ruské federace. Důležitosti dobrovolníků je si vědom i sám prezident MOV Thomas Bach, který jim děkoval během slavnostního zakončení ZOH: „Děkuji vám, dobrovolníci! Děkuji vám za vaše úsměvy, které na nás jako sluneční paprsky padaly každý den. Vaše nádherné nadšení ukázalo vřelost ruské společnosti.“

V roce 2012 tehdejší předseda MOV Jacques Rogge dobrovolníky pomáhající v Londýně dokonce označil za „nejpotřebnější hrdiny her“ a souhlasil s ním i předseda Britské olympijské asociace a zároveň šéf organizačního výboru Sebastia Coe: „Jedním z nejpozoruhodnějších aspektů této olympiády byla podpora dobrovolníků, kteří byli opravdovou mízou her.“ Úspěch dobrovolnického programu Londýn 2012 dokonce vedl k založení nadace Join In zaměřující se na šíření příležitostí pro dobrovolníky po celé Velké Británii.

Pořadatelé LOH 2016 koncem srpna zahájili otevřený nábor pro 70 tisíc dobrovolníků z celého světa, kteří by se chtěli podílet na organizaci her v Brazílii.

Více informací nejdete na stránkách www.rio2016.com

líbil se ti článek?