Česká výprava odletěla na Olympijské hry mládeže

YOG 2014
YOG 2014
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Česká sportovní budoucnost ve věku 15-18 let odletěla do čínského Nankingu na Olympijské hry mládeže. Největší událost svého druhu pro juniorské a dorostenecké reprezentanty začíná 16. srpna. Česko bude reprezentovat 37 olympioniků.

„K mládežnickým hrám přistupujeme jako k velké olympiádě. Odlétáme s předstihem kvůli aklimatizaci, výprava má zajištěné veškeré zázemí včetně lékaře a fyzioterapie,“ říká šéf české mise Martin Doktor.

Youth Olympic Games (YOG), jak zní oficiální název, jsou největší mezinárodní akcí pro mladé sportovce. „Her se účastní přes 3800 olympioniků ze 204 zemí. Počet státu je přibližně stejný, jako bude na velkých hrách v Riu,“ říká Doktor.

„Jsem hrozně ráda, že jedu. Trénuji ve skupině s Jirkou Prskavcem, který byl na minulém YOGu v Singapuru a říkal, že to bylo naprosto úžasné. Doufám, že přivezu medaili jako on,” přeje si vodní slalomářka Amálie Hilgertová, neteř olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové.

Sportovcům popřál štěstí při odletu i ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. „O mládež se musíme zajímat především a ačkoliv tito mladí sportovci nejsou známí široké veřejnosti, jsou to ti nejlepší ve svém věku a inspirují k pohybu své vrstevníky. Držím jim palce a věřím, že o nich ještě uslyšíme za dva roky v Brazílii,“ řekl ministr Chládek.

Nominaci české výpravy najdete zde.

Více o YOG 2014 najdete zde.

Sledujte FacebookTwitter Českého olympijského týmu a nic z olympijského světa vám neunikne.

Sestřih toho nejlepšího z každého dne včetně původních reportáží a rozhovorů s českými reprezentanty nabídne každý den her ČT Sport.

Fotografie © ČOV: I mladí olympionici podlehli fenoménu selfie. Uprostřed Míša Hrubá, stříbrná výškařka z nedávného MS juniorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ČESKÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR NA INSPEKCI V RIU

líbil se ti článek?