První Čech vystudoval sportovní management u FIFA

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Jakub Mihule jako první Čech absolvoval FIFA Master - jeden z nejprestižnějších vzdělávacích programů současnosti v oblasti sportovního managementu. Mihule v minulosti pracoval pro fotbalovou Slavii a působil v tiskovém oddělní ČOV při LOH 2012 v Londýně.

Jakube, jak se zrodil nápad přihlásit se do programu FIFA Master?
O studiu FIFA Master jsem se dozvěděl, když jsme na Slavii hostili zasedání Evropské asociace klubů (ECA). Jeden z jejích představitelů byl absolventem tohoto programu. Nikdy mě nenapadlo, že by něco takového mohlo existovat.O přihlášce jsem ale uvažoval až po olympijských hrách v Londýně, kdy jsem začal věřit, že bych mohl mít reálnou šanci na přijetí.

Co potřebují případný uchazeč ke přijetí?
Velkou motivaci a představu o tom, kam by se chtěl v budoucnu dostat. Důležitým aspektem je zkušenost z mezinárodního prostředí. Je to ale velice individuální. Skladba studentů je pestrá s ohledem na věk, zemi původu i míru zkušeností v rámci sportu i mimo něj. Znalost anglického jazyka a absolvování bakalářského studia jsou samozřejmostí. Po finanční stránce je to také velmi náročné, výše školného je 25 000 švýcarských franků (téměř 600 000 Kč). To je srovnatelné s dalšími prestižními studijními programy třeba na Cambridge.

Co mimořádného vám škola přinesla?
Od všeho něco. Celkový přehled je velmi důležitý. Z praktických znalostí mohu jmenovat problematiku dopingu, proces licencování klubů a Financial Fair Play, (ne)možnostmi reprezentovat jinou zemi nebo danění výdělků. Osobně jsem si ale nejvíc užil část věnovanou sportovnímu marketingu a managementu.

Navíc se neučíte jen na hodinách, ale také od sebe navzájem, to má obrovskou přidanou hodnotu. Stejně tak, přibližně 40% kurzu tvoří přednášky od hostů zastupujících různé sportovní kluby a asociace. Nedílnou součástí jsou také výjezdy, kdy se celý den tráví v prostředí klubu nebo asociace.

Na jaká zajímavá místa jste se díky škole dostal?
Během roku jsme měli možnost navštívit nespočet míst. Např. Manchester City, Old Trafford, Wimbledon, továrnu F1 Sauber, nebo sídla asociací FIFA, UEFA, MOV a mnoho dalších. Shodou okolností jsem byl pozván do VIP patra na zápas AC Milan s Atletikem Madrid ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. To byl velký zážitek.

Plánujete pracovat v České republice?
U nás je mnoho zajímavých příležitostí a rozhodně by mi nevadilo se po čtyřech letech v zahraničí přestěhovat zpět domů. Na druhou stranu, zahraniční angažmá by bylo také lákavé. Ničemu se nebráním. Určitě bych se ale jednou vrátit chtěl.

Nabízí se absolventům práce přimo u FIFA?
Každý rok FIFA exklusivně nabízí minimálně tři stáže v různých odděleních. Momentálně ve FIFA pracuje kolem 40 lidí, kteří prošli FIFA Masters.

Probírali jste se spolužáky situaci v českém sportu? Jak ho vnímali?
Český sport má ve světě dobré jméno. Z historického hlediska už jen díky tradici Sokola a mnoha skvělým sportovcům zapsaných ve sportovních dějinách. Tématem číslo jedna byl fotbal. Hlavně současní a bývalí fotbalisté hrající na evropské scéně. Dostalo se ale i na jiné sporty. Například jízdy našich tenistů Davis Cupem a tenistek Wimbledonem si nikdo z ročníku nemohl nevšimnout.

Co byste chtěl, aby převzal český sport ze zahraničí?
Přál bych si, aby lidé přistupovali ke sportu s větším optimismem. Nejde jen o velké sporty jako fotbal či hokej. I menší sporty si zaslouží větší diváckou podporu. Pokud má český sport růst, musí se začít u zájmu veřejnosti. Jsme malá země se spoustou sportovního talentu. Toho bychom si měli vážit.

O FIFA MASTER

Roční magisterský program sportovního managementu, který pod záštitou FIFA pořádá Mezinárodní centrum pro studia sportu (CIES).

Studium má tří části. První je zaměřena na historii a vývoj sportu na De Montfort Universtity ve Velké Británii, druhá je vyučována na SDA Boconni v Miláně a soustředí se na management a marketing. Poslední část o sportovním právu studenti absolvují ve švýcarském městě Neuchâtel.

Pro ročník 2014 bylo vybráno 28 účastníků z 23 různých národností.

Absolventi FIFA Master zastávají pozice v nejrůznějších sportovních národních i mezinárodních asociacích jako FIFA, UEFA, IAAF, IIHF, pracují pro fotbalové kluby Liverpool, Manchester City, Juventus nebo ve sportovních agenturách IMG, AIG, Octagon.

Více informací najdete zde.

líbil se ti článek?