Před devadesáti lety získalo Československou první zlatou olympijskou medaili

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Soutěže ve šplhu na laně se v rámci her VIII. letní olympiády v Paříži v roce 1924 konaly až na úplný závěr. Na poslední chvíli se do nominace tehdejšího Československa dostal i sokolský cvičenec Bedřich Šupčík, který 20. července na stadionu v Colombes získal vůbec první olympijské zlato pro české resp. československé barvy.

Historický úspěch popsal v měsíčníku Tělocvik v srpnu 1924 velký Šupčíkův příznivce František Erben: "A přece jsme viděli vlajku československou na středním vítězném stožáru olympijském a přece jsme viděli, jak gymnasté cizích národů a tisíce francouzských diváků snad poprvé v životě naslouchali zvukům naší hymny. Všichni jsme byli krajně pohnuti. Hráli na znamení vítězství Šupčíkova, toho hocha zlatého srdce, borce nesrovnatelné úpornosti a svalstva ocelového.“

Letních olympijských her 1924 se ve francouzské metropoli zúčastnilo 133 československých sportovcům v 16 sportech. V týmu byly také čtyři ženy, které soutěžily v plavání a potápění. Výprava získala celkem deset medailí (1 zlato, 4 stříbra, 5 bronzů), přičemž devět z vybojovali českoslovenští reprezentanti ve sportovní gymnastice, desátou získal vzpěrač Bohumil Durdis.

líbil se ti článek?