Olympiádu dětí a mládeže 2016 bude hostit Ústecký kraj

ODM 2016
ODM 2016
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zimní edice oblíbené Olympiády dětí a mládeže se bude v roce 2016 konat v Ústeckém kraji. Ten v roce 2007 hostil i letní variantu ODM. Po Zlínském kraji je tak historicky druhým, kterému se podařilo uspět v kandidatuře na organizaci zimní i letní ODM.

Souboj o pořadatelství stále populárnější Olympiády dětí a mládeže (ODM) svedly Ústecký a Pardubický kraj. „Výběr vítěze pořádně ztížily velmi kvalitní kandidatury obou krajů. Byl to tvrdý boj. Východočeši vůbec nemusí odcházet se sklopenou hlavou. Prokázali, že mají o hry mládeže zájem i schopné lidi, kteří by takto náročnou akci zvládli zorganizovat. Pardubickým zástupcům děkuji a věřím, že to pro ně bude pozitivní krok směrem k další kandidatuře,“ říká místopředseda ČOV Filip Šuman.

Co nakonec rozhodlo těsný souboj? Ústecký kraj nabídl menší vzdálenosti mezi jednotlivými sportovišti. Hry tak budou kompaktnější a mladí sportovci více v kontaktu. V případě mírné zimy by zde navíc měly panovat lepší sněhové podmínky.

„Ústeckému kraji gratuluji a přeji hodně štěstí. Zorganizovat hry pro 1500 mladých olympioniků je výzva a podle kandidátského projektu očekávám, že ji místní zvládnou a pro sportovce i diváky to budou skvělé hry,“ přeje si Šuman.

O projektu ODM

Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň, dorostenců a dorostenek, kadetů a kadetek.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji. Zimní olympiáda dětí a mládeže měla premiéru v únoru roku 2004 a mladé sportovce hostil Středočeský kraj. ODM je největší sportovní akcí svého druhu u nás.

líbil se ti článek?