Na Medarda 8. června 1884 se narodil průkopník českého sportu Josef Gruss

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dlouholetý předseda Československého olympijského výboru a historicky druhý Čech, který zasedal v Mezinárodním olympijském výboru, lékař, sportovec a publicista Josef Gruss se narodil před 130 lety.

Velkou láskou Josefa Grusse, profesora Lékařské fakultu Univerzity Karlovy v Praze v oboru porodnictví a gynekologie, byl od mládí sport. Pěstoval, jak tomu bylo tehdy zvykem, všechny jeho druhy. Nejvíce se mu dařilo v tenisu, výborně též šermoval. Závodil však i v atletice, v lyžování, hrál fotbal a hokej s míčkem na ledě. Spolu s Emilem Procházkou inicioval koncem roku 1908 založení Českého svazu hokejového. V lednu 1909 odjel v čele výpravy sedmi „hokejových mušketýrů“ na mezinárodní turnaj do francouzského Chamonix, na němž čeští hráči poprvé viděli a poprvé hráli „kanadský hokej“ s pukem. Gruss s vlněnou šálou ovinutou kolem pravého kotníku a ve vlněných rukavicích hájil na turnaji branku českého týmu. Jako tenista se zúčastnil IV. olympijských her 1908 v Londýně, ale jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře vypadl už v prvním kole. V řadě sportů působil jako rozhodčí, daleko významnější však byla jeho činnost funkcionářská. Více než v domovské SK Slavii Praha se však v meziválečném období angažoval v ústředí atletů a šermířů, několik let byl předsedou Československé sportovní obce, tehdejšího vrcholného orgánu československého sportu.

Jako funkcionář sportovních svazů často kritizoval činnost Československého olympijského výboru, požadoval větší podíl sportovních svazů na jeho rozhodování. Hlavně kvůli tomu byl v roce 1929 zvolen předsedou ČSOV. V nové funkci ale brzy pochopil, že v tehdejších rozháraných sportovních poměrech takový postup není možný. V dalších letech se proto z Grusse stal tuhý obhájce nezávislého postavení Československého olympijského výboru, obhájce jeho postavení „nad“ sportovními svazy a sportovními kluby.

V roce 1946 byl po Guthovi přijat jako druhý Čech za člena Mezinárodního olympijského výboru. Uvedl se návrhem na pořádání olympijského dne, kterým by jednotlivé státy oslavily zrod olympijské myšlenky. V roce 1951 byl při zániku ČSOV jako spolku a jeho začlenění do jednotné tělovýchovné organizace přinucen odstoupit z funkce předsedy ČSOV. Komunistickému režimu však vadilo i jeho členství v MOV, a proto se ho snažil vystřídat. Mezinárodní olympijský výbor ovšem jakékoliv zasahování do své činnosti z vnějšku od svého počátku odmítal a odmítl i nátlak československé komunistické vlády. Gruss zůstával členem MOV i nadále, účastnil se jeho zasedání i olympijských her. Na své členství rezignoval až v roce 1965 pro vysoký věk. Zemřel brzy poté, 28. května 1968.

Autor: František Kolář

líbil se ti článek?