Vyšla kniha o legendárním běžci Vlastimilu Zwiefelhoferovi

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

O běžecké osobnosti, ale nejen o běhání – taková je publikace o Vlastimilu Zwiefelhoferovi, která vzniká právě v těchto dnech. Podle jejího tvůrce Jiřího Šoptenka je Vlastík legendou českého běhu hned po Emilu Zátopkovi. Nejen to však stálo za vznikem pozoruhodné publikace.

Snad každý tuzemský běžec už jeho jméno zaslechl, neboť každý někdy slyšel o Velké kunratické či Běchovicích. Na obou tradičních českých závodech totiž Vlastimil Zwiefelhofer – nebo zkrátka Vlastík – předvedl neskutečné časy: v případě slavného krosu zůstal už přes tři desetiletí nikým nepřekonán a silniční desítku dokázal zvládnout rychleji pouze keňský host při stoletém výročí.

Famózní výkony rodáka z Tajanova u Klatov (*20. listopadu 1952) se však neomezovaly na úspěchy na domácí scéně. Historický počin se mu podařil šestým (!) místem na mistrovství světa v krosu a o šíři jeho běžeckého záběru svědčí start v olympijském maratonu. Vlastík však není jen běžec, což dokazuje mj. jemu udělená cena fair play.

Pro všechny tyto kvality – sportovní i lidské – se rozhodl Jiří Šoptenko, sám bývalý běžec, sepsat knihu „Vlastík Zwifelhofer“ s podtitulem „Legenda českého běhu“ (vpravo čelní strana). A udělal to na memoárovou publikaci vcelku netradičním způsobem – rozhovorem. Kdo jej však pročte, pochopí, že je to určitá „zpověď“ a ke „zpovídanému“ se takováto forma docela dobře hodí.

V jednotlivých kapitolách se dialog Šoptenka s Zwiefelhoferem nezaměřuje jen na běhání, byť pochopitelně je jím text protkán a obsahuje (v příloze) i Vlastíkovy tréninkové deníky ze dvou let. Kromě toho se ale široce věnuje i životu po závodní kariéře, v níž se z běžce stal otec třech dětí, pedagog, ale i politicky aktivní občan. Nechybí ani kapitola, kdy o Zwiefelhoferovi hovoří další běžci.

Celkově vzato publikace ukazuje na pozoruhodnou osobnost, která vyrůstala ve vší skromnosti v malebném kraji na Klatovsku, osobnost, jež svým pracovitým a poctivým charakterem plným lásky k přírodě přesahuje oblast sportu. Kupříkladu – přestože se řadu let připravoval ve vrcholovém středisku, zůstal věrný trenérovi ze svého rodiště. Ctil své soupeře, což dokládá už zmíněná cena fair play. Mnohé napoví i jakési motto vytknuté na zadní straně knihy (viz vlevo).

A ať už se ztotožníme s názorem Jiřího Šoptenka na Vlastimila Zwiefelhofera jako o druhé legendě českého běhu či nikoli, kniha o tomto běžci tu bezpochyby chyběla. Možná je trochu složitější poskládat si z místy trochu nahodilých otázek přesnou chronologii jeho života, zato je tu spousta zajímavých informací a pokud se do knihy začtete, už vás nepustí.

Pokud publikace „Vlastík Zwiefelhofer – Legenda českého běhu“ zaujala i vás, máte šanci podílet se na jejím úspěchu. Vzniká vlastním nákladem autora a podle ohlasu bude vytisknuto i odpovídající množství. Zájemci mohou posílat Jiřímu Šoptenkovi objednávky do 12. června, doručení je přislíbeno ještě v tomto měsíci. Podrobnosti k prodeji, ale třeba i ukázky najdete na webu, který ke knize vznikl: zivotvbehu.cz

Autor: Martin Procházka, atletika.cz.

líbil se ti článek?