Česká olympijská nadace podpořila další mladé sportovce

Olympijská nadace
Olympijská nadace
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na prvním letošním zasedání Česká olympijská nadace a její patroni z řad olympijských medailistů odsouhlasili finanční podporu dalším 89 mladým sportovcům včetně tří vyšších příspěvků velmi talentovaným dětem. Osobně nadaci předal peněžní dar šachový velmistr David Navara.

Nadace neexistuje dlouho, ale velmi brzy se ukázalo, že má velký smysl. Jsem si jistý, že máme budoucnost, velký potenciál a možná do jisté míry budeme i suplovat stát, ačkoliv to není náš úkol,“ řekl prezident ČON a trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný.

„Jedním z našich hlavních úkolů je změnit vnímání sportu jako životního stylu zejména mezi mládeží. Chápeme přitom, že jedna z překážek je ekonomická a nadace se právě tomuto snaží předejít,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval k činnosti České olympijské nadace, která za první rok své existence finančně podpořila celkem 250 znevýhodněných dětí v celkové výši 1 420 600 korun.

Nyní nadace podpoří další desítky mladých sportovců, jimž v pohybových aktivitách brání nedostatek financí. „Moc se mi líbí, že v žádostech jsou i handicapované děti a chtěl bych vyzvat další mladé sportovce se zdravotním postižením, aby této příležitosti taky využili. Vždyť každý by měl mít příležitost sportovat,“ poznamenal jeden z partonů nadace, veslař Ondřej Synek.

Celkově pátého zasedání nadace se na Chodově zúčastnil i šachový velmistr David Navara, který na konto ČON věnoval osm tisíc korun. „Když jsem byl malý, tak mě podpořila Česká nadace sportovní reprezentace a nyní považuji za vhodné splatit svůj dluh a pomoci zase jiným,“ podotknul Navara.

Nadace kromě finančních příspěvků také plní ve spolupráci se svými partnery různá přání dětem. Letos se mladí sportovci podpořené nadací potkají s cyklistou Jaroslavem Kulhavým na Pražských schodech anebo pojedou na atletický mítink Zlatá tretra do Ostravy.

líbil se ti článek?