Bylo to strašný, ale výsledek je super, mísily se pocity Lukáše Bauera v cíli olympijské patnáctky

Soči 2014
Soči 2014
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na skvělou pátou příčku dosáhl v závodě na 15km klasicky běžec na lyžích Lukáš Bauer. V podmínkách, které ve středisku Laura panovaly, to byl ale podle české jedničky očistec. Pro druhé zlato si v Soči dojel Švýcar Cologna.

Když o den dřív sledoval klasický závod žen, doufal, že se už tak těžké podmínky ještě nezhorší. Jeho přání ale vyslyšeno nebylo. „Teplo nemám vůbec rád. Přál jsem si, aby to bylo jak u holek, kdy to přes noc vymrzlo a v těch lesních pasážích to bylo rychlé. Bohužel ta teplota byla vyšší i přes noc, zejména ten modrý okruh od pátého do desátého kilometru, to byla obrovská břečka a tam to bylo asi nejhorší. K tomu ty emoce a nervozita, nebylo to lehké. Ale dnes jsem tu byl jediný, kdo držel český prapor, tak se nebylo na co vymlouvat,“ věděl po závodě Lukáš Bauer.

Pátou příčku bere jako velký úspěch. „Super, velká spokojenost. A umístěním hodně blízko k medaili, což svádí k myšlence, že to byl kousek, ale bohužel těch dvacet vteřin je velký rozdíl. Ale já už před odjezdem na olympiádu připomínal, že jednoznačně nepatřím ke kandidátům na medaili a že by to byl velký zázrak. Mé vyhlášení, že budu spokojený, když budu do desítky, platí. A víte co? Bylo to strašný!“ ulevil si Bauer před novináři.

Vysoká teplota si vyžádala i nevratný zásah do nové kombinézy, speciálně vyrobené pro ruskou olympiádu. Odnesly to rukávy. „Nožem jsme je odřízli na poslední chvíli. Máme trochu problém, že vlajka začíná až takhle dole, tak jsem to musel nechat trochu delší,“ ukazoval se smíchem český běžecký lídr.

Pátým místem udělal pořádnou radost i trenérovi Petráskovi. „Trošičku ti dva, co jeli vepředu, mě znervózňovali, Lukáš najednou dostával hodně vteřin a říkal jsem si, jestli to je dobře. Pak se ale ukázalo, že ti dva jsou odskočení a jedou si pro jasné první a druhé místo. Jednu chvíli pak Lukáš začal jet, že to vypadalo skoro na dosah medaile a myslím, že závěr odjel výborně. Lukáš to odjel, jak měl a páté místo je vynikající.“

Soči je pro českého matadora poslední olympiádou a podle reprezentačního kouče probíhá díky tomu všechno víc v klidu. „Je starší (smích). Tady jsme se vyloženě domluvili, jak ta příprava bude vypadat a co budeme dělat a Lukáš s tím byl naprosto v pohodě, necítil jsem žádný problém. Ty olympiády předtím byly trošku nervoznější, kromě té první, ta byla výborná. Tam byl mladý kluk, teenager, pak už ale ten tlak byl a měnilo se to. Teď si myslím, že to pojal tak, že to je ta olympiáda, kde by se chtěl zřejmě dobře rozloučit a já to vnímám tak, že pro to udělal maximum,“ myslí si Miroslav Petrásek.

Už druhé zlato si na hrách v Soči vyjel Švýcar Dario Cologna, druhý byl s téměř půlminutovým odstupem Švéd Olsson, třetí jeho krajan Richardsson.

Foto: Jiří Koliš

líbil se ti článek?