Zimní olympijské hry 2022 chce pořádat šest měst

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zájem o pořádání zimních olympijských her roste. Zatímco o hry v roce 2018 se ucházela trojice měst, o organizaci ZOH 2022 se do čtvrteční uzávěrky přihlásilo dvakrát tolik uchazečů. O zimní olympiádu usilují kazašské Almaty, čínský Peking, polský Krakov (společně se slovenskou Jasnou), ukrajinský Lvov, norské Oslo a švédský Stcokholm. Vedle tradičních zimních bašt se tak o slovo hlásí i nové metropole.

„Všichni uchazeči velmi dobře vědí, jaký přínos pro ně může pořádání zimních her mít, stejně jako trvalé hodnoty, které hry mohou jejich regionu přinést,“ podotkl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach s tím, že v uplynulých letech se podobný efekt projevil i v městech, která nakonec nevyhrála. „Pomohla jim už samotná kandidatura,“ řekl.

Co nyní bude pro šestici kandidátů následovat? Nejprve se v první ze dvou fází kandidátského procesu zúčastní společného semináře v Lausanne (od 4. do 6. prosince) a poté se jejich zástupci coby pozorovatelé vypraví na únorové olympijské hry do Soči. V březnu pak budou muset odevzdat další podrobnosti svého projektu a nakonec v červenci příštího roku vybere výkonný výbor ta města, která postoupí do druhé fáze výběrového řízení.

Kandidáti v ní budou muset nejprve odevzdat již velmi podrobný plán, jak by chtěli hry pojmout (leden 2015), a v následujících dvou měsících je postupně navštíví hodnotící komise MOV. Ta potom během května a června vypracuje hodnotící zprávu pro členy MOV, kteří poslední červencový den na svém zasedání v Kuala Lumpuru rozhodnou, kdo bude hry pořádat.

líbil se ti článek?