Zápas zůstal v programu her, squash ani baseball se softballem ho neohrozily

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na listině sportů pro LOH 2020 pořádané v japonském Tokiu se opět objevil zápas. Tento tradiční sport byl po hrách v Londýně 2012 navržen k vyřazení po roce 2016 kvůli malému zájmu diváků. Po změnách v jeho vedení a modernizaci pravidel nakonec zápas přece jenom hladce porazil squash a společnou kandidaturu baseballu a softballu během hlasování Mezinárodního olympijského výboru v argentinském Buenos Aires.

Sport, který je v olympijském programu nepřetržitě od roku 1904 a byl součástí už původních starověkých olympiád, ovládl hlasování členů MOV naprosto jednoznačně. Z celkového počtu 95 hlasů jich získal ve svůj prospěch celkem 49 a zvítězil prostou většinou už v prvním kole volby. O jeho navrácení mezi olympijské sporty se však výrazným způsobem zasazovaly také zápasnické svazy USA, Ruska či Íránu.

„Zápas v posledních měsících přijal řadu důležitých opatření ke své modernizaci. Do svého vedení dosadil také mnohem více žen a bývalých vynikajících olympioniků. Celkově dokázal zatraktivnit svá pravidla a jsem šťastný, že se opět objevuje mezi olympijskými sporty pro roky 2020 a 2024,“ uvedl předseda MOV Jacques Rogge.

Zápas ale přesto prozatím ztratil své postavení jádrového sportu, kam patří celkem pětadvacet různých odvětví. V letech 2020 a 2024 bude plnit pouze roli tzv. doplňkového sportu a jeho pozice pro další roky tak zůstává nejistá.

líbil se ti článek?