Jak se změní golf pod pěti kruhy?

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Od Her XXXI. olympiády v Riu 2016 se do olympijského programu vrátí po více jak sto letech golf. Na tamním turnaji se objeví šedesát profesionálních hráčů a stejný počet profesionálních hráček. Co to znamená pro český golf a české olympijské hnutí, vysvětlili prezident České golfové federace Zdeněk Kodejš a předseda Komise mezinárodních vztahů ČOV Roman Kumpošt, kteří spolu jednali o vzájemné spolupráci.

Golf byl na olympijských hrách dvakrát – v letech 1900 a 1904. „Je to pro nás velký návrat a všichni si ho moc váží. Věřím, že nezůstaneme jenom u Ria a staneme se pevnou součástí olympijského hnutí,“ říká prezident ČGF Zdeněk Kodejš. 

 „Golf se stal po zařazení do programu her přirozeně i olympijským sportem v rámci ČOV. To pro něj znamená i větší sledovanost výsledků špičkových hráčů. Jedny z nejdůležitějších úkolů nového vedení golfové federace jsou rozšíření základny, výchova elitních hráčů a fungující střediska vrcholového sportu,“ vysvětluje Roman Kumpošt kroky v rámci začlenění golfu mezi olympijské sporty. 

 Jaké mají vlastně šance čeští golfisté na hrách v Riu? „Nominační klíč je nesmírně úzký. Turnaje se zúčastní 60 žen a mužů výhradně z řad profesionálů. Věříme, že nás bude reprezentovat Klára Spilková, ale zejména mezi muži musíme svět dohnat,“ podotýká Kodejš. 

„Předseda golfistů nám nastínil představu struktury sportovní přípravy talentovaných hráčů do následujících let. Myslím, že uvažovaný model je krok správným směrem. Je nyní na sportovním úseku ČOV, aby tento vývoj sledoval a zajistil mu podporu jako u ostatních olympijských sportů,“ říká Kumpošt. 

O golf je mezi rekreačními sportovci i dětmi stále větší zájem, ten však k výchově světových hvězd sám o sobě nestačí. „Je to skvělá hra, ale na nejvyšší úrovni tvrdý sport, který si náročnou přípravou s ničím nezadá s ostatními. Proto chceme talenty podporovat granty a skutečně tu vychovat profesionální hráče, kteří se dostanou na olympiádu. Je to opravdu velká motivace,“ uzavírá golfový šéf.

Foto: www.klaraspilkova.cz

líbil se ti článek?