Světové hry, devátý den: Rychlostnímu lezci chyběla desetina vteřiny k medailím, smůlu mají i běžci

Světové hry 2013
Světové hry 2013
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Shrnutí českých výsledků na Světových hrách v kolumbijském Cali.

Předposlední den programu her byla česká výprava napjatá až do večerních hodin. Mistr Evropy v rychlostním lezení Libor Hroza byl velkou medailovou nadějí. Libor suverénně postoupil z kvalifikace ze třetího místa do nejlepší osmičky. 

Při rychlostním lezení se dva závodníck vydají vedle sebe na patnáctimetrovou stěnu a kdo dohmátne na vrcholu první do cílového čidla, vyhrál a postupuje dál. Pavoučí muži vše zvládnou v průměru za šest vteřin. 

 Hroza ve čtvrtfinále však o jednu desetinu smolně prohrál a na medaili musel zapomenout. „Byl to druhý nejrychlejší čas celého kola, ale udělal jsem osudovou chybu. Při dohmatu do vypínače jsem nepochopitelně prohodil ruce a šahal po něm tou vzdálenější. To mě stálo postup,“ řekl po závodě zklamaný českých lezec, který i tam obsadil velice slušnou pátou příčku. 

 Nedařilo se ani českým korfbalistům, kteří prohráli s Ruskem 21:28 a budou hrát o sedmé místo s Německem. 

Jediný Čech mezi rychlobruslaři na kolečkových bruslích Matěj Pravda obsadil v závodě na 200 metrů 15. místo. 

Velice náročný závod čekal orientační běžce. Na trati se museli vypořádat pro evropské závodníky s naprosto nepřirozeným terénem, vedrem a vysokou vlhkostí. „Po cestě jsem se zamotala do lián a pobodala o trny u bambusů. Nemáme zkušenosti s místní vegetací, takže jsme často nevěděli, která je průchozí a která se musí obíhat,“ řekla běžkyně Tereza Novotná, která doběhla 19. Její kolegyně Iveta Duchová byla 11. Lépe nedopadli ani muži – Vojtěch Král skončil 19. a Jan Procházka 32. Český tým orientačních běžců si chce spravit chuť v závodě smíšených štafet, kde by měl útočit na první šestku.

Výborně se stále vede paraglidistům v přistání na přesnost. Tomáš Lednik je na druhém místě a Martin Ondrášek 12.

líbil se ti článek?