Ski cross: Sport na hraně alpského lyžování a freestylu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kam s ním? Tato nerudovská otázka vzbuzovala emoce, když se Mezinárodní lyžařská federace rozhodovala o zařazení ski crossu, jedné z novějších disciplín. Nakonec je mezi freestylovým lyžováním, od loňského roku už má také přívlastek olympijský sport.

Zařazení ski crossu, jehož českou ikonou je Tomáš Kraus, do rodiny freestylových sportů provázela určitá kontroverze, zejména to nebylo po chuti freestylistům. Řada z nich totiž je názoru, že ski cross náleží spíše do rodiny alpského lyžování, už jen proto, že řada ski crossařů přichází ze sjezdových lyží. Ve ski crossu jde podle kritiků také spíše o rychlost, ne o akrobacii. V některých zemích není ski cross součástí freestylových disciplín, ale disciplínou samostatnou.

Klíčovými podniky ski crossu je světový šampionát a seriál Světového poháru. Od loňského roku je součástí olympijské rodiny.

Vznikl na půdě marketingu
S koncepcí ski crossu přišel v 80. letech Jim Essick, když ve studii „Recreational Sports Marketing” hledal cesty, jak zatraktivnit alpské lyžování. Inspiroval se populárními americkými automobilovými závody Nascar a navrhl, aby zároveň jeli čtyři závodníci přes různé překážky. Spolu se svou obchodní společnicí Dianou Schulz vymysleli závody s názvem „Quattro Racing“, které se snažili prodat automobilce Audi. Ta tehdy propagovala svou značku Quattro a tomu byl přizpůsoben i název. Idea ale nakonec oslovila výrobce hodinek, kterému se koncepce líbila pro snowboarding. Tak vznikl snowboard cross.

Ski cross se posléze zrodil ze snowboard crossu, hlavní rozdíl je v tom, že se jezdí na sjezdových lyžích místo prkna. Lyžaři na trati překonávají přirozené i umělé překážky, jede se na čas. Jezdí se vždy KO systémem ve skupinách čtyř závodníků naráz, dva nejrychlejší postupují do dalšího kola. Přestože se jedná o hromadnou jízdu, je zakázán úmyslný kontakt mezi závodníky a jsou za něj tresty.

Kraus olympijský sen nevzdává
Své premiéry na zimních olympijských hrách se ski cross dočkal v loňském roce v kanadském Vancouveru. Jelo se v areálu Cypress Bowl, mezi muži zvítězil Švýcar Michael Schmid a mezi ženami Švédka Anna Holmlund.

Český suverén Tomáš Kraus, který neotřesitelně vládl seriálu Světového poháru v letech 2005, 2006, 2008 a 2009 a dvakrát vyhrál i mistrovství světa (2005 a 2007), patřil na Hrách ve Vancouveru mezi česká želízka v ohni, ale nakonec neuspěl a skončil až jedenáctý.
Svého snu získat olympijskou medaili se ale pětinásobný mistr České republiky nevzdává, přestože v roce 2014, kdy se budou konat olympijské hry v Soči, mu bude bezmála čtyřicet let. „Kdybych na olympiádě uspěl, tak bych asi uvažoval o konci. Ale s jistotou to říct nemůžu, tak jako není definitivní, že skutečně vydržím až do Soči. Čtyři roky jsou hodně dlouhé, uvidíme, jak všechno dopadne,“ řekl loni po návratu z Vancouveru. V průběžném pořadí letošního ročníku Světového poháru je Kraus zatím devátý.

Příběh skicrossu je druhým dílem pravidelného seriálu o slavných sportovních akcích a událostech. Sledujte náš web!

-ted-

Foto v textu: Tomáš Kraus na olympiádě ve Vancouveru.
Autoři: Herbert Slavík, sk.

líbil se ti článek?