Víkend snů přinesl zlato, stříbro i bronz!

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kompletní medailovou sérii přidali o víkendu snů čeští olympionici. Mirka Knapková zcela suverénně vyhrála finále skifu a zajistila pro Česko první londýnské zlato, duo Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká získalo tenisové stříbro a střelkyně Adéla Sýkorová bronz. Češi tak po prvním týdnu olympiády mají už pět medailí.

Po pátečním stříbru Ondřeje Synka dokázala jeho skifařská kolegyně Mirka Knapková vystoupit ještě o stupínek výš. Finále ovládla zcela suverénně, byť ji limitoval mezižeberní sval – a soupeřky se jí klaněly. „S takovým náskokem jsem možná naposled dojížděla na mistrovství republiky. Bylo to super. Asi tři sta metrů před cílem jsem cítila, že sice tuhnu, ale takový náskok přece nemůžou dojet,“ usmívala se v cíli Knapková

Tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká měly medaili jistou už od pátku, kdy se probily skrz semifinále, v neděli se pak pokusily urvat zlato. Jenže sestry Williamsovy se ukázaly jako neporazitelná mašina, zvítězily dvakrát 6:4 a získaly už třetí zlato ve čtyřhře. „Já bych olympijskou stříbrnou srovnala s vyhraným grandslamem, možná ji stavím výš. Na grandslam je v kariéře víc šancí,“ řekla Hlaváčková.

Bronz patří Adéle Sýkorové ve sportovní malorážce na 3x20 ran, která tak úspěšně zastoupila stříbro obhajující Kateřinu Emmons. „Je to úžasné, skvělé. Vůbec jsem tomu nevěřila, ale je to paráda,“ jásala překvapená Sýkorová. Emmons do finále neprošla, skončila na 32. pozici. Držitel pekingského zlata David Kostelecký je pak po první části kvalifikace trapu desátý, o příčku lepší je Jiří Lipták.

Beachvolejbalistky Kristýnu KolocovouMarkétu Slukovou nakonec v semifinále neuvidíme – celkově budou páté. Češky sice nejprve vyřadily v osmifinále favorizované Brazilky Antonelliovou s Rochaovou 2:1 na sety, ale ve čtvrtfinále si s nimi poradily další favoritky turnaje Američanky Rossová, Kessyová 2:0 na sety.

Do čtvrtfinále postoupily české basketbalistky, když porazily Angolu 82:47. V boji o semifinále vyzvou Francii.

Na atletických oválech překvapil kladivář Lukáš Melich. Za výkon 77,17 metru bral šesté místo, od medaile ho dělilo půldruhého metru. Do semifinále se na trati 400 metrů překážek probojovaly Zuzana HejnováDenisa Rosolová – první svůj rozběh vyhrála, druhá byla pátá a kvalifikovala se až na čas. „Mám formu i sebevědomí. Běžet se dá ještě líp,“ řekla Hejnová. Naopak sprinter Pavel Maslák na hladké čtyřstovce do finále nepostoupil, celkově mu patří 12. místo. V kvalifikaci neuspěl výškař Jaroslav Bába, takže na bronz z Atén nenaváže. V maratonu žen doběhla Ivana Sekyrová na 67. místě, Jiřina Ptáčníková se ze 12. příčky kvalifikovala do finále tyče. Eliška Klučinová dokončila sedmiboj na 17. pozici.

Mezi akvabelami je české duo Soňa Bernardová, Alžběta Dufková po technickém programu na 14. pozici, dvě místa od finále. V triatlonu byla Vendula Frintová 15. a Radka Vodičková o pět příček pod ní. Dráhař Pavel Kelemen skončil ve sprintu desátý, jachtařka Veronika Fenclová v disciplíně Laser Radial dvanáctá.

líbil se ti článek?