Špotáková ve finále, o medaile pojedou i rychlostní kanoisté

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Přišla, jednou hodila a byla v olympijském finále. Přesně tak vypadala kvalifikace v podání oštěpařky Barbory Špotákové. Své náčiní poslala do vzdálenosti 66,19 metru, dál nikdo ze soupeřek nehodil. Přesto nebyla se svým výkonem úplně spokojená. <em>„Technicky ten hod nebyl ideální, ale na finále jsem ušetřila sílu. Techniku si při něm budu muset kočírovat,"</em> usmála se Špotáková, která limit pro postup do čtvrtečního finále přehodila o více než čtyři metry. <em>„Přála bych si, aby můj finálový výkon začínal sedmičkou,“</em> dodala.

O medaile ve čtvrtek pojedou také obě české posádky rychlostních kanoistů - jak čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba na kilometru, tak Jaroslav RadoňFilipem Dvořákem na stejné distanci v kategorii C2. Obě posádky musely o postup bojovat v semifinále, protože se jim nepodařilo vyhrát rozjížďky. „Chtěli jsme jít z rozjížďky rovnou do finále, o pouhou desetinu se to nepodařilo,“ podotkl Havel. „Ve čtvrtek na to vletíme, bude to jiný závod,“ dodal Štěrba.

Kromě Špotákové další čeští atleti už včera příliš neslavili. Do finále se nepropasírovala další česká oštěpařka Jarmila Klimešová, výkon 59,90 jí na splnění limitu 62 metrů nestačil. Pouhá desetina sekundy pak připravila o semifinálovou účast běžce Pavla Masláka na dvoustovce. S časem 20,67 skončil na děleném 25. místě, ale jen sedm setin od českého rekordu, který drží spolu s Jiřím Vojtíkem. Stejná desetina sekundy připravila o finále i Lucii Škrobákovou na stovce překážek. „Jsem maximálně spokojená, 12,81 je fantastický čas,“ byla přesto spokojená s celkovým 11. místem.

V dramatickém nočním čtvrtfinále prohrály české basketbalistky s Francií 68:71. Po třetí čtvrtině sice měly náskok deset bodů, ale v té poslední jich inkasovaly třicet a favorizované Francouzky je jasně přehrály. Ještě minutu před koncem sice svěřenkyně kouče Lubora Blažka o bod vedly, ale trojka Dumercové vše rozhodla. Stejně jako v Aténách a v Pekingu tak basketbalistky končí před branami semifinále.

Překvapivé sedmé místo vybojoval vzpěrač Jiří Orság v kategorii nad 105 kilogramů. V nadhozu dokonce překonal svůj český rekord, když dostal nad hlavu 239 kg, v trhu zvednul 187 kg a ve dvojboji posunul své osobní maximum na 426 kg.

V 1. kole keirinu skončil dráhový cyklista Denis Špička, v opravách pak poslední, stejně jako řecko-římský zápasník David Vála – v kategorii do 96 kg nestačil v 1. kole na Kubánce Estradu. Triatlonista Jan Čelůstka byl třicátý a další Čech ve startovním poli Přemysl Švarc pětačtyřicátý.

líbil se ti článek?