Česko má šestou medaili. Překážkářka Hejnová získala bronz!

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

<em>„Myslela jsem, že snad ani není možné olympijskou medaili získat, že jsou vždycky všichni tak výborně připraveni, že člověk může dělat vše možné a že je strašně těžké medaili vybojovat,“</em> jásala v cíli závodu na 400 metrů překážek <strong>Zuzana Hejnová</strong>. Na krku se jí houpal bronz, celkově už šestá česká medaile na hrách v Londýně.

Ve finále nestačila jen na Rusku Anťuchovou a Američanku Demusovou, zaběhla čas 53,38 – za svým vlastním českým rekordem zaostala jen o pouhých devět setin sekundy. „Šla jsem do finále s tím, že o nic nejde. Vůbec jsem neměla trému, cítila jsem se jinak, než před minulými finálovými závody,“ připomněla například nedávné mistrovství Evropy v Helsinkách. „Jsem ráda, že jsem ve Finsku tu medaili neměla. Kdybych ji získala, nic bych na sobě nezměnila a tady bych neuspěla,“ řekla Hejnová.

Další Češka ve finále Denisa Rosolová zaběhla čas 55,27, což jí stačilo na sedmé místo. „Kdo může říct, že se v prvním roce po přestupu k nové disciplíně dostal až do olympijského finále?“ byla spokojená se svým výkonem.

Velkou nadějí na další medaili je oštěpař Vítězslav Veselý. V kvalifikaci hodil osobní rekord 88,34 metru a jasně vyhrál. Po Barboře Špotákové, která hází o zlato ve čtvrtek, je dalším velkým adeptem na nejcennější medaili. „Lepší formu jsem nikdy neměl. Je to životní šance, která by se měla využít,“ řekl Veselý.

Do finále se s přehledem prodral tyčkař Jan Kudlička. Na první pokus skočil 550 centimetrů, což mu na proniknutí mezi elitu stačilo. Naopak ambice desetibojaře Romana Šebrleho, že popadesáté v kariéře překoná hranici 8000 bodů, vzaly za své už po úvodním sprintu na sto metrů. V něm skončil poslední, zejména proto, že se mu ozvala bolavá pata – a před začátkem druhé disciplíny musel vzdát. „Zkusil jsem naplno jeden rozběh a stačilo to,“ podotkl olympijský vítěz z roku 2004.

Na osmistovce do semifinále nedokázala postoupit běžkyně Lenka Masná, nakonec obsadila 29. místo. Kladivářce Kateřině Šafránkové stačil výkon 66,16 metru pouze na 31. místo.

Obě české bikrosařky jdou do pátečního semifinále. Aneta Hladíková skončila v kvalifikaci desátá a Romana Labounková hned za ní.

líbil se ti článek?