Vítězný Český dům v Pchjongčchangu navštívilo 35 tisíc lidí, prošla jím i řada hvězd

Téměř 32 tisíc načepovaných piv Pilsner Urquell, dva tisíce napečených bochníků vynikajícího českého chleba, oslavy medailí i významných sportovních výročí, představení dokumentu o hokejovém vítězství na olympijském turnaji v Naganu, návštěvy českých a zahraničních sportovních hvězd a zisk „zlaté medaile“ mezi olympijskými domy jednotlivých národů. To vše patřilo k chodu Českého domu na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu, který během sedmnácti dnů navštívilo přibližně 35 tisíc lidí.

„Vysoká návštěvnost nás potěšila, stejně jako vítězství v hodnocení olympijských domů v žebříčku amerického listu Boston Globe. Věřím, že dobrý dojem o České republice si odsud odnesli všichni zahraniční návštěvníci. Hlavně však Český dům a jeho tým přispěl k dobré pohodě v našem olympijském týmu, vždyť právě tady se každou noc pekly chleby a další pečivo, které měli sportovci hned ráno k dispozici v olympijských vesnicích,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Tým pekařů za dobu chodu Českého domu napekl bezmála dva tisíce bochníků chleba, tři stovky z toho speciálně pro Slovenský dům. Na chléb si návštěvníci namazali půl tuny různých pomazánek a průběžně vybírali z patnácti druhů polévek. Ochutnali i preclíky a tyčinky, housky, bábovky, záviny či koláče. Sportovci měli v olympijských vesnicích každý den k dispozici i bezlepkové výrobky, u hokejistů byl populární třeba makovec. „Návštěvníci si pochvalovali jídlo od v Koreji velmi populárního šéfkuchaře Mikhaila Ashminova, který se svým týmem připravoval například guláš nebo klobásy z čerstvého mletého masa,“ řekla Blanka Konečná, manažerka Českého domu.

Vítězství u Američanů, zájem po celém světě

Výčepní načepovali téměř 32 tisíc piv Pilsner Urquell, návštěvníci se s pivovarem seznámili i prostřednictvím virtuální reality. Mohli obdivovat krásy České republiky na obrazové výzdobě od Czech Tourism i její historii při virtuálním zážitku na saních. Interiér zdobily také skleněné skulptury od firmy Lasvit.

V průběhu olympijských her do Českého domu přímo naproti olympijské vesnici v Kangnungu zavítali například medailisté z curlingu, americké hokejistky, vítězové krasobruslařské týmové soutěže, slovenští hokejisté a reprezentanti z mnoha dalších zemí. Své medaile zde v průběhu s fanoušky stihly oslavit snowboardistka Eva Samková, rychlobruslařky Martina Sáblíková a Karolína Erbanová i biatlonistka Veronika Vítková.

„Přivítali jsme řadu zahraničních osobností, spoustu korejských návštěvníků a téměř všechny české sportovce. Přáli jsme si, aby domem prošlo třicet tisíc návštěvníků, a to se povedlo. Snažili jsme se, aby tu bylo dobře jim i českým sportovcům. Chtěla bych poděkovat celému týmu i dobrovolníkům,“ dodala Blanka Konečná.

Slavnostního otevření Českého domu se zúčastnil předseda Senátu Parlamentu ČR Milan Štěch, nechyběl ani slovenský prezident Andrej Kiska. Český tým zde oslavil padesáté výročí od Grenoblu 1968, kde skokan na lyžích Jiří Raška získal první zlato ze zimních olympijských her. Dvacáté výročí od hokejového triumfu na „Turnaji století“ v Naganu pak za přítomnosti tehdejších vítězů Jaroslava Špačka a Milana Hniličky připomněla předpremiéra dokumentu „The Nagano Tapes“, který budou diváci moct zhlédnout 28. února na Olympic Channell a 29. března na ČT Sport.

Vedle vítězství v hodnocení listu Boston Globe se Českému domu dostalo pozornosti v řadě zahraničních médií. Kanadská televize CBC připravila reportáž (najdete zde) a živé studio, zavítaly sem štáby několika korejských televizí, dále pak beIN sports, Olympic Channel, Olympic Broadcasting System nebo reportéři amerických časopisů Time a Sports Illustrated, agentur Reuters a AP či německé televize ZDF.